Soru: 11. Atmosfer'de birikerek Güneş ışınlarının yeryüzünden uzaya yayılmasını engelleyen gazlara sera gazian adı verilir. Bu gazlar, yeryüzünden yansıyan Güneş ışınlarını tutarak tipki seralarda olduğu gibi Dünya'nın sıcaklığının artmasına sebep olmaktadır. Sera gazla- rinin yapmış olduğu bu etki de sera etkisi olarak ta- nımlanmaktadır. Sera gazlarından olan metan (CH). azot dioksit (NO) ve karbondioksit (CO) Güneş ışığı enerjisini en fazla tutan gazlardır. sera gazlarının küresel ilkim değişikliğine etkisini araştırmak isteyen bi öğrenci aşağıdaki deney düzeneklerinden hangisini kullanmalıdır​

question img

Cevaplar 1

Cevap:

Cevap: B şıkkı.

Açıklama: Sera gazlarının iklim değişikliğine etkisini, yani yarattıklarını sera etkisini araştırabilmek ve farkı görebilmek için bu gazların yokluğunda ve varlığında aynı koşullarda nasıl bir sonuç verdiklerine bakmamız gerek.

A şıkkında iki tarafta da aynı gazlar var ve değişken naylon rengi. Bu düzene bize bir ipucu vermez

C şıkkında ise B şıkkından farklı olarak içeri buz koyulmuş. Buzun içerideki sıçaklığı düşürme ve sonucu yanıltma ihtimali var. Belki buz bulunan çadırda da sera gazları bulunsaydı buzun erime hızına göre yorum yapılabilirdi ancak bu da yok.

D şıkkında ise diğer çadırda Güneş bulunmadığından direk elenir.

B şıkkında ilk çadırda Sera gazları bulunur ve diğerinde bulunmaz. İçelerinde bulunan termometre ile sıcaklık ölçümü yapılır. Sera gazı bulunan çadır oksijen bulunana göre daha sıcak olacaktır çünkü bu gazlar sıcaklığın bir kısmını içeride tutacaktır.

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years