Cevap:
FİİLİMSİ=EYLEMSİ
Fiilimsi adı üzerine düşünüldüğünde de fiile benzeyen ancak tam olarak fiil olmayan manası çıkmaktadır. * “Gelir” sözcüğü bir fiildir. Ancak “gelmeden, seven, çalışarak…” gibi sözcükler her ne kadar fiile benzese de aslında tam olarak fiil değildir. Bu sözcükler fiilimsi olarak adlandırılır.
FİİLİMSİ NEDİR VE ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Fiilimsi diğer adıyla eylemsi, fiillerden türemelerine karşın fiilin bütün özelliklerini göstermeyen sözcüklerdir. Cümle içerisinde isim soylu sözcükler gibi kullanılan fiil soylu sözcüklerde diyebiliriz. Türkçede üç fiilimsi türü vardır. İsim-fiil (mastar), sıfat-fiil (ortaç) ve zarf-fiil (ulaç) olarak sıralanır. iilimsiler, fiillerden (eylemlerden) türeyen sözcükler olmalarına karşın fiillerin aldığı fiil “çekim eklerini” yani şahıs ekleri, haber ve dilek kiplerini alamayan, yalnızca fiillere gelen olumsuzluk eki olan “ma, me, maz, mez” eklerini alabilen sözcüklerdir.
FİİLİMSİ EKLERİ NEDİR?
Fiilimsilerin en büyük özelliği; şahıs eki, haber ve dilek kiplerini alamamalarıdır. İsim fiiller, fiillerin cümle içerisinde isim olarak kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Fiillere getirilen “-ma, -ış, -mak, -me, -iş, -mek” ekleri ile fiilden isim yapılabilmektedir.