Konu:
Fen ve TeknolojiYazar:
debreeOluşturulma Zamanı:
1 yıl önceAçıklama:
Karbonhidrat= ağız + ince bağırsak
yağ = ince bağırsak
protein = mide + ince bağırsak
Karbonhidratlar ağızda kimyasal sindirilen tek besindir.
2.soru
III - II - I (A şıkkı)
Yazar:
plutoqumu
Bir cevabı oylayın:
4Cevap:
19- D) Karbonhidrat
20- A) III - II - I
Açıklama:
19. SORU:Sindirim sistemimizde sindirme olayı ağızda başlar ve ince bağırsakta son bulur. Ancak kalın bağırsakta yalnızca emilim olayı gerçekleşir. Aynı zamanda
emilim olayı ince bağırsakta da gerçekleşir.
Mekanik ve kimyasal sindirim olarak ikiye ayırabiliriz.
Mekanik sindirim: besinlerin hareketlerle daha küçük ve uygun yapıya getirilmeleridir. (Isırma, Çiğneme, Mide çalkalaması)
Kimyasal sindirim: besinlerin kimyasallar (Enzim, asit, baz) yardımı ile daha küçük parçalara ayrılmasıdır.
Tek tek hangi tür besinlerin kimyasal sindirimlerinin başlangıç ve sonlandığı yapılara ait olduğunu belirtelim.
Karbonhidrat: Sindirimi ağızda başlar ve ince bağırsakta son bulur.
Protein: Sindirimi midede başlar ve ince bağırsakta son bulur.
Yağ: Sindirimi ince bağırsakta başlar ve ince bağırsakta son bulur.
Su ve Mineraller: Sindirime uğramazlar ancak ince ve kalın bağırsakta emilirler.
Sorumuza dönecek olursak ağızda ve ince bağırsakta kimyasal sindirime uğrayan besin maddesi Karbonhidrat olur.
20. SORU:Tat ve koku almanın sinirsel tepkileri birbirleri ile çok benzerdir.
1- Kimyasal maddeler tat için tükürükte, koku için mukusta çözülür.
2- Çözülen maddeler Tat ve koku reseptörlerini yani almaçlarını uyarır.
3- Bu almaçlar bağlı oldukları duyu nöronlarına yani koku için koku alma sinirlerine, tat için tat alma sinirlerine aldığı bilgiyi iletir.
4- Bu sinirler beynin uygun olan bölümüne aldığı verileri iletir.
5- Beyin buna bir cevap oluşturur.
Bu sıralamaya göre gidersek doğru cevap önce 3, sonra 2, en son da 1 olacak.
İyi çalışmalar ^^
Yazar:
roccoxair
Bir cevabı oylayın:
19