M.Ö. 4000'li yıllarda Babilliler'in özel fırınlarda ekmek pişirdiklerine dair bulgulara rastlanmıştır. İlk mayalı ekmek ise, M.Ö. 2600'lü yıllarda Mısırlılar tarafından yapılmıştır.AYRINTILI BAKARSAK;ekmek yapımında genelde buğday unu kullanılır fakat buğday unu yoksa ya da farklı lezzetler aranıyorsa arpa ve çavdar unları da ekmek yapımında kullanılmaktadır.%0a%0ayoğurma aşamasından sonra hamurun mayalanması gerekir. doğal maya, yoğurulan ekmek hamurundan bir parçanın bir gece bekletilip ekşitilmesi ile elde edilir. günümüzde bu yöntem yerine hazır mayalar tercih edilmektedir. kökeni 19. yy'a dayanan hazır mayalar ile, ekmek üretimi neredeyse bir sanayi dalı haline gelmiştir.%0a%0apişirme aşaması, yoğrulup mayalanan hamurun çeşitli şekil ve büyüklükte parçalara ayrılarak pişirildiği aşamadır. saç, tandır, fırın ve tepsi sıklıkla kullanılan pişirme tekniklerinden bazılarıdır. özellikle anadolu'da kullanılan saç ve tandır üzerinde ekmek pişirme yöntemi, gelişen teknolojiye rağmen halen sıklıkla tercih edilen bir pişirme yöntemidir ekemk yapımında genelde buğday unu kullanılır fakat buğday unu yoksa ya da farklı lezzetler aranıyorsa arpa ve çavdar unları da ekmek yapımında kullanılmaktadır.%0a%0ayoğurma aşamasından sonra hamurun mayalanması gerekir. doğal maya, yoğurulan ekmek hamurundan bir parçanın bir gece bekletilip ekşitilmesi ile elde edilir. günümüzde bu yöntem yerine hazır mayalar tercih edilmektedir. kökeni 19. yy'a dayanan hazır mayalar ile, ekmek üretimi neredeyse bir sanayi dalı haline gelmiştir.%0a%0apişirme aşaması, yoğrulup mayalanan hamurun çeşitli şekil ve büyüklükte parçalara ayrılarak pişirildiği aşamadır. saç, tandır, fırın ve tepsi sıklıkla kullanılan pişirme tekniklerinden bazılarıdır. özellikle anadolu'da kullanılan saç ve tandır üzerinde ekmek pişirme yöntemi, gelişen teknolojiye rağmen halen sıklıkla tercih edilen bir pişirme yöntemidir
EKMEGİN SAGLIGI;ekmek ve sağlık %0a%0a tüm dünyada farklı şekillerde de olsa üretilen ve tüketilen ekmek, beslenme ve sağlık açısından da önemli bir role sahiptir. bunun nedeni günlük enerji ve protein ihtiyacının neredeyse yarısının ekmekten sağlanmasıdır. ekmek, tamamlayıcı katıklarla birlikte tüketilirse sağlıklı ve dengeli beslenmenin anahtarı olabilecek bir gıdadır.%0a%0aözellikle posa değeri yüksek kepekli ve tahıllı ekmeklerin insan sağlığına faydaları bilinmektedir. posa değeri yüksek olan bu ekmekler dolaşım sistemini korur ve sağlıklı çalışmasını sağlar. bu ekmekler, ayrıca şeker ve kalp hastaları için de önerilmektedir. ayrıca beyaz ekmeğin aksine doygunluk hissi verdiği için kilo vermek için de idealdir. kepekli ekmeğin bu tip faydalarının yanı sıra bazı zararları da vardır. kepek, vücut için gerekli çinko, demir, kalsiyum gibi mineralleri etkileyerek vücuda olan faydalarını azaltabilir. kepekli ekmeğin enerji değeri de beyaz ekmeğe göre düşüktür
İYİ DERSLER