Cevap:Solvatasyon Nedir?
Solvatasyon çözücünün moleküller ile etkileşimi olarak tanımlanan bir çözülme işlemidir. İyonize olmuş moleküller ve yüksüz moleküller çözücü ile etkileşir. Bu etkileşim çözünen maddenin pek çok alanına etki eder.
Bu etki alanlarını çözücünün yoğunluğu, özellikleri, çözünürlük aşaması ve renk alanlarını oluşturmaktadır.
Solvatasyon Örnekleri Nelerdir?
En bilinen solvatasyon örneği spesifik bir olay olan çözücünün su olduğu hidrasyon örneğidir.
Glikoz molekülü beş olan OH fonksiyonel gruba aittir. Çözelti maddesi de sudur. Su molekülleri ise tüm kategorilere hidrojen aktarır. Hidrasyon suyu, glikoz olan bu molekülleri çevreler. Bu çevreleme işi de hidrojen bağlanmasından oluşan bir solvatasyon örneğidir.
Bir naftalin ancak sıcak etel ya da sıcak alkolde çözünür. Su molekülleriyle etkileşime geçemediği için suda çözülmez. Bunun yanında soğuk olan alkolde de çözülmez. Bu bilgiden yararlanılarak naftalin maddesi çözülme işleminde kullanılan ana maddedir. Bu örnek de solvatasyon örneği olarak geçmektedir.
Su ve tuz karışımı da bir çözelti örneğidir. Tuz iyonları su molekülleri ile etkileşime geçerek suda çözülür. Burada çözücü madde sudur. Tuz ise Na ve Cl iyonlarından oluşur. Bu iyonlar çözülmeden önce kristal bir yapıda birbirine bağlıdır. Bu örnek de su ile etkileşime geçen hidrasyon örnekleri arasına giren salvatasyon örneği olarak incelenir.
Açıklama: