Cevap:
10 Temmuz 1856’da Smiljan’da doğan, 7 Ocak 1943’de New York New Yorker Otelinde yaşamını yitiren Sırp kökenli Amerikalı mucit, fizikçi ve elektrofizik uzmanıdır. 86 yıllık yaşamında 700 adet buluşunu yaptığı patenti bulunan Tesla, geleceğin teknolojilerine hizmet etmiş büyük bir dahi idi.
Avusturya İmparatorluğu içinde gittiği farklı okul ve üniversitelerde aldığı ders ve çalıştığı işler, teknik olarak bilgilerinin temelini oluşturdu. Kişisel takıntıları olan, asosyal, abisinin 12 yaşında at kazasında hayatını kaybetmesi konusunda suçlanmasından kaynaklı takıntıları oluşan ve şizofreniye yakın belirtiler gösteren biriydi.
Elektrikle ilgili bilgilerinin ve çalışmalarının temelini, Graz da aldığı eğitimler, bir süre çalıştığı oto mühendislik fabrikası ve tamamlamadan bıraktığı Prag şehrinde bulunan Charles Ferdinand Üniversitesi‘ndeki eğitimi oluşturdu.
Yaşamının yarım kalan eğitim döneminin ardından, Paris’te bir telefon şirketinde çalışmaya başladı. Doğru akım motorları ve dinamolar konusunda tecrübeleri ve döner makineleri korumak için icat ettiği regüle edici kontrol cihazları bu dönemde gerçekleşti. Doğru akım motorlarının dezavantajlarını fark etmesi ve motorları alternatif akımla çalıştırma fikri de bu çalışması sırasında ortaya çıktı.Nikola Tesla ve Alternatif Akım
New York’a taşındıktan sonra bir süre Edison’la çalıştı ve alternatif akım fikirlerinden bahsetti. Doğru akımla ilgili birçok yatırımı olan Edison alternatif akım çalışmalarına mesafeli davrandı ve Tesla ’nın bu beraberliği sonlandırması gecikmedi. Doğru akımın elektrik enerjisi kullanımında tek seçenek olması pek mantıklı değildi. Bunun en önemli sebebi ise tüm şehre dağıtımını sağlamanın pek kolay olmayışıydı.
Çalışmalarını elektrik motorları ve jeneratörleri üzerinde yoğunlaştıran Tesla, çok geçmeden alternatif akım sistemini geliştirdi. Geliştirdiği üç fazlı alternatif akım motoru, elektrik enerjisini mekanik enerjiye, doğru akımdan daha verimli çeviriyordu. Alternatif akımın en önemli avantajı ise transformatör aracılığı ile yüksek gerilimler elde edip akımı küçülterek, kayıpları azaltıp çok daha uzağa, çok daha ucuz bir şekilde taşınmasıdır.
Nikola Tesla Ve Edison Rekabeti
Tesla Edison’la yollarını ayırdıktan sonra, alternatif akım generatörleri, transformatörleri ve motorlarını geliştirdi. Bu çalışmaları için aldığı buluş patentlerini 1885 yılında George Westinghouse’a sattı. Edison’ la rakip olması ve alternatif akımı yaymaya çalışması bu dönemden itibaren resmiyet kazandı. Westinghouse ve Tesla, doğru akım sistemlerinde ısrar eden Edison ile büyük bir ticari savaş olan “Akım Savaşları” başlamış oldu. 1893 yılında Chicago’daki Kolomb Dünya Fuarında yaptıkları aydınlatma ile alternatif akımın güvenilir, ucuz ve başarılı olduğu dünyaya kanıtlanmış oldu. Bu noktadan sonra da doğru akımın karşısında alternatif akımın yaygınlaşması başladı.
1896 yılında Niagara Şelaleleri’nde kurulan elektrik santralleri aracılığı ile alternatif akım üretimini gerçekleştirdi. Kurduğu sistemlerle üretilen bu alternatif akımın Buffalo kentine iletimini gerçekleştirdi.
Nikola Teslanın İcatları
Kablosuz enerji iletimi sağlamak amacıyla yaptığı çalışmalara yoğunlaşan Tesla bu amaçla kendi adıyla anılan bobini geliştirdi. Kısa mesafelerde kablosuz olarak enerji iletimine olanak veren Tesla bobinine 1891 yılında patent aldı.
Heinrich Rudolf Hertz’in çalışmalarından etkilenerek radyo dalgalarıyla ilgili deney ve araştırmalarını arttırdı ve 1893 radyo dalgalarıyla iletişimi sağlamasına rağmen bunu haberleşme yerine elektriğin kablosuz aktarımı üzerine yoğunlaştırdı ve uzaktan kumanda geliştirmiş oldu.
Tesla’nın çalışmaları arasında, yoğunlaştırılmış ve sıkıştırılmış bir elektrik ışınını çok uzaklardaki hedeflere yöneltebilecek bir elektrik silahı vardı. 1934’te açıkladığı bu projesi her ne kadar tamamlanmasa da ortaya attığı fikir kilometrelerce uzaktan etkisini gösterebilecek ve uçaklar böylece bir silah olmaktan çıkacaktı.
Hayatının Son Dönemleri
Bilimsel çalışmalarda elde ettiği başarıyı özel hayatı ve gelirinin yönetimine yansıtamayan Tesla’ nın hayatının son dönemleri zorluklarla geçti. Tutarsız davranışlarının artış gösterdiği yaşlılık zamanlarında da kendisi ile ilgili bilgileri çok fazla kayıt altına almak mümkün olmadı. Nobel ödülünü kabul etmemesi de bu güne gerçekleştirdiği ilkler arasında söylenebilir. 7 Ocak 1943 tarihinde New Yorker Otelinde yalnız bir şekilde dünyadan ayrılan Tesla 86 yaşındaydı.