Cevap:
Nisa Suresi 36. Ayet Meali;
Allah’a kulluk edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anne babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara iyi davranın. Allah kendini beğenen ve böbürlenip duran kimseyi asla sevmez.
Nisa Suresi 36. Ayetinden ne çıkarmamız gerekir?
Nisa Suresi 36. ve takip eden yedi ayette cemiyet düzeni, düzenin harcı konusundaki yapıcı sosyal ilişkiler, yakından uzağa doğru insanlara iyi davranmak, maddi ve manevi destekte bulunmak ve bunları gösteriş adına değil, Allah rızası için yapmak tavsiye ve teşvik ediliyor.
Allah'a şirk koşmak amel ve davranış olarak iki kısımda ele alınır. Bu ayetlerde kibir, cimrilik, gösteriş yapma duygu ve eylemlerinde her iki çeşit şirkin de izleri bulunur. Kibirli kimse Allah karşısında bağımsız davranır ve nefsine tapar. Cimri olan kimse ise Allah'ın lütfuna karşı nankör ve güvensizdir.
İyiliği insanların görmesi ve kendini övmeleri için yapanlar ibadet ve kulluğa Allah rızasından başka unsurlar katarlar. Yalan söyleyen, sözünde durmayan, emanete hıyanet eden kişi münafıklığa yaklaştırsa da bu nitelikler insanı şirke yaklaştırır, müşriklere has duygu ve davranışlar içine sokar.