10. Çehov tarzı hikâye olarak da adlandırılan olay
II
hikâyelerinde yazar, olay örgüsüne ve hikâyedeki yapı
ögelerine bağlı kalır. Olayların başlangıcı ve sonu bellidir ve
hikâyenin temelinde "aksiyon" vardır. Bu türün Türk
IV
edebiyatındaki en önemli temsilcisi Sait Faik Abasıyanık'tır.
V
Bu parçadaki numaralanmış sözlerin hangilerinde bilgi
yanlışı vardır?
A) I ve II
B) I ve v
C) II ve III
D) III ve IV
E) IN ve V
(1) Başarının yolu, insanın kendine güvenmesinden ve her işin üstesinden gelebileceğineinanmasından geçer. (II) Başkalarının ağzına bakan, zor bir işle karşılaştığında kabuğunaçekilen kimselerin hayatta iz bırakamaması da bundandır. (III) Adınızın başkaları tarafındanhayranlıkla anılması, tarihin tozlu yapraklarında size özel bir sayfa ayrılması ancak kimseyebel bağlamadan işler başarmanızla mümkündür. (IV) Hep iyi hatırlanmak ve hiçbir zamanunutulmamak için zoru görünce pes etmemek, korkularımızın üstüne gitmek gerekir.Bu metindeki numaralanmış cümlelerin hangisinde koşula bağlılık söz konusudeğildir?ADI.B) II.C) III.D) IV.
1. Araba ile giderken frene basıldığında öne doğruistemsiz hareket yapılmasıII. Kaygan bir zeminde birini iten kişinin de geriyedoğru hareket etmesiIII. Bir çekiç ile bir yüzeye vurulduğunda çekicingeri tepmesiYukarıda verilenlerden hangileri etki-tepkiyasasına örnek olarak verilebilir?А yanlız 1B yanlız 3С 2 ve 3 D 1 ve 2E 1,2ve 3soru kolay ama ben anlamdım?
Aşağıdaki cümlelerin hangisi masal ile fabl arasındaki ortak özelliklerden birideğildir?A) Her ikisi de gözlemci bakış açısının hâkim olduğu türlerdir.B) Her ikisi de öyküleyici ve betimleyici anlatım türlerinin kullanıldığı türlerdir.C) Her ikisi de olağanüstü ve hayali mekânların kullanıldığı türlerdir.D) Her ikisi de zaman kavramının belli olmadığı türlerdir.E) Her ikisi de olay çevresinde gelişen edebi türlerdir.