~selam~
1. Mantarlar
mantarlar,kendi besinini üretemeyen basit canlılardır.besinlerini, toprağa tutunarak yada başka canlılardan hazır olarak alırlar.mantarlar için nemli,loş,ılık ve yiyecek bakımından zengin ortamlar çok idealdir mantarların özellikleri ve görünüşleri farklıdır. şapkalı ,küf, Maya , ve parazit mantarı olmak üzere dört çeşit vardır.
Şapkalı mantarlar
bitkiler gibi kök benzeri yapıları olan ama kendi besinini üretemeyen en gelişmiş mantar türüdür kültür mantarı insanlar tarafından besin olarak tüketilir kültür mantarları protein bakımından zengin besinlerdir ormanlarda bulunan şapkalı mantarların birçoğu zehirlidir. bundan dolayı tanınmayan mantarlar toplanmalı ve yem yenilmemelidir yaklaşık yüzde doksanı su olan mantarlar proteini ve mineralce çok zengindir.
küf mantarları
resim maddelerin üzerine yürüyen ipliksi ve yeşilimsi bir tabaka oluştururlar küf mantarları canlı atıkları çürüterek hayatını sürdürür.
maya mantarları
birçok besinin yapımında kullanılır gözle görülmeyecek kadar küçük güller ekmek yapımında kullanılan hamur, Maya ,mantar sayesinde mayalanır.
parazit mantarı ( hastalık yapıcı mantarlar)
akciğerlere derilere yüze ellere ayaklara boynuna bağırsakları hatta kemikte yerleşerek bu yapı ve organın zarar verebilir el ve ayak tırnaklarında çoğalarak tırnaklara şekil bozukluğuna bebeklerin ağzında pamukçuk hastalığının ve yetişkinlerde saçkıran hastalığı neden olur.
2.bitkiler
güneş ışığını kullanarak Kendi besinini kendisi üretebilen bulunduğu yere kökleriyle tutunan canlılara bitki denir bitkiler hayvanlara gibi aktif hareket edemez ama yaprakları ışığa kökleri ise Su ve minerallerin bulunduğu tarafa doğru yönelebilir. bitkiler çiçek bulunduğu bulundurmama durumuna göre temel olarak iki grupta incelenir.
A.çiceksiz ( tohumsuz) bitkiler
kök gövde ve yaprakları bulunan ama çiçeği bulunmayan bitkiler çiçeksiz bitkiler denir çiçeksiz bitkiler çiçekli bitkilere göre daha basit yapılı canlılardır genellikle nemli bölgelerde yaşarlar ciğer otu kara yosunu su yosunu liken ve eğrelti otu kibrit otu at kuyruğu çiçeksiz bitkilere örnektir.
B.çicekli (tohumlu) bitkiler
çiçeksiz bitkiler den farklı olarak çiçek bulunduran bitkiler çiçekli bitkiler denir ayrıca Çiçekli bitkilerde bulunan kök gövde ve yaprak gibi yapılara çiçeksiz bitkilerde bulunan lara göre daha gelişmiş yapıdadır Kale sümbül Menekşe şeftali ağacı ve orkide çiçekli bitkilere örnektir.
NOT: çiçekli bitkinin kısımlarını 4'e ayırabiliriz
kök gövde yaprak çiçek
Kök:
bitkinin toprak altında kısmıdır bitkinin toprağa bağlanmasını sağlar su ve mineralleri topraktan emerek bitkinin bitki gelişimini sağlar havuç ve şeker pancarı gibi bitkilerin besin depolar
Gövde
gövde bitkinin dal yaprak çiçek ve meyve gibi kısımlarını taşıyan dayanıklı kısmıdır gübre genellikle Toprak üstünde bulunurken patates gibi bitkilerde toprak altı gövde bulunabilir.
gövdenin görevleri
köklerle alınan su ve minerallerin yaprak çiçek gibi kısımları taşınmasını sağlar bitkinin en dayanıklı kısmı olup bitkinin dik durmasını sağlar yaprak çiçek dal ve meyve gibi kısımları taşır yaprakları üretilen besin maddelerini bitkinin diğer bölümlerine taşır.
Yaprak
yapraklar genellik değişik renkte olup yetkilileri bitki türüne göre farklılık gösterir örneğini kaktüsün yaprakları gövde üzerinde dükkan şeklindedir sinekkapan bitkisinin yaprakları böcekleri yakalamak için kapan şeklindedir.
Yaprağın görevleri:
güneş ışığını kullanarak besin ve oksijen üretir solunum yapar terleme yoluyla boşaltım yapar fotosentez gerekli olan karbon ciğercisi havadan alır yerine oksijen verir moral ıspanak lahana maydanoz gibi bitkilerin yapraklarını besin olarak tüketilebilir. yaprakların güneş ışığı altında karbondioksit ve su kullanarak besin ve oksijen üretmesine fotosentez denir.
çiçek:
çiçek bitkinin üreme organıdır meydana gelen tohum bitkinin çoğalıp neslini devam etmesini sağlar Şen girişimi ile meyve devamında tohum oluşur elma armut kiraz şeftali incir portakal Merve ayva gibi meyveler çiçeğin gelişmesiyle oluşur.
3.Hayvanlar:
canlılar arasında en gelişmiş grup hayvanlardır hayvanlar diyen canlılara göre düşünme yeteneklerine sahiptir bitkiler gibi kendi besinlerini kendi üretemezler bundan dolayı besinlerini dışarıdan hazır olarak alırlar bazı hayvanlar sadece otla bazı hayvanları sadece etle bazı hayvanlar ise hem otla hem etle beslenir ler hayvanlar vücudunda desteklik sağlayan kemik ve kıkırdak Tan yapılma bir omurga bulundurup bulundurmaması na göre ikiye ayrılır.
hayvanlar: omurgalı hayvanlar inek balina omurgasız hayvanlar salyangoz deniz anası.
omurgasız canlılar:
vücutlarında kemik ve kıkırdak Tan yapılmış iskelet ve omurga bulunmayan canlılardır iç iskelet yerine destek ve koruma sağlayan deri kabuk ve pitt'in gibi dış iskelet bulunur.
1.madde:
omurgasız hayvanlar karada ve suda yaşar.
2.madde:
yumurta ile çoğalırlar.
3.madde:
böceklerin solucanların tamamı omurgasızdır.
2.omurgali hayvanlar
vücutlarında kemik ve kıkırdak yapılmış iskelet ve omurga canlılardır iskelet ve omurga vücuda destek sağlar.
1.madde:
omurgalı hayvanlar karada ve suda yaşarlar.
2.madde:
bazıları doğurarak bazıları ise yumurta ile çoğalır omurgalı hayvanlar balıklar kurbağalar sürüngenler kuşlar memeliler 5 grupta incelenir.
A.baliklar:
1.madde:
tatlı ve tuzlu sularda yaşayan omurgalı hayvanlardır
2.madde:
yumurta ile çoğalırlar.
tatlı ve tuzlu sularda yaşarlar vücutlarında pullar ile kaplıdır yavru bakımı yoktur solungaç solunumu yaparlar üreme şekli yumurta ile çoğalır canlı örnekleri alabalık sazan köpek balığı hamsi balığı.
Kurbağalar:
hem karada hem suda yaşarlar nemli ve kaygan bir deriye sahiptir yavru bakımı yoktur akciğer solunumu yaparlar üreme şekli yumurta ile çoğalır canlı örnekleri kurbağası su kurbağası semender.
Sürüngenler:
karada ve suda yaşayan türleri vardır vücutları sert pullarla kaplıdır fabri bakımı yoktur akciğer solunumu yaparlar üreme şekli yumurta ile çoğalır canlı örnekleri kaplumbağa timsah yılan kertenkele.
Kuşlar:
uçabilen ve uçamayan türleri vardır vücutları tüylerle kaplıdır yavru bakımı vardır kuluçkaya yatarlar akciğer solunumu yaparlar üreme şekli yumurta ile çoğalır canlı örnekleri Kartal serçe tavuk penguen baykuş devekuşu.
Memeliler:
en gelişmiş sınıftır vücutları pullarla kaplıdır yavrularını süt ile beslerler yavru bakımı vardır akciğer solunumu yaparlar üreme şekli doğurarak çoğalır yani örnekleri balina yunus yarasa kaplan köpek kanguru ayı.
iyi dersler
artık en iyi serçersin okulu başına yığdım
#optiolmakistiyorum