Soru: Arkadaşlar cenkin uyguladığı kuvvet sola doğru çekme kuvveti yani sola doğru kovaysa yukarı yönde hareket ediyor iş yapmamış olması gerekmiyor mu? ​

question img
  • fizika

    Konu:

    Fizik
  • Yazar:

    amber16
  • Oluşturulma Zamanı:

    1 yıl önce

Cevaplar 1

Cevap:

Açıklama:

Sorumuzu rahatça çözebilmemiz için iki tane önemli tanımı bilmeliyiz.

1. tanım: Fiziksel anlamda bir işin yapılabilmesi için “yer değiştirmenin sebebi, uygulanan kuvvet olmalıdır”.

2.tanım: Fiziksel anlamda bir iş yapılırken; uygulanan kuvvetin büyüklüğünü, doğrultusunu veya türünü değiştirerek iş kolaylığı sağlayan ve insan gücüyle çalışan aletlere “basit makine” denir.

Bu tanımlardan yola çıkarak sorumuzu çözeceğiz. Görüleceği üzere Cenk; içi su dolu m kütleli kovayı daha rahat bir şekilde yukarı kaldırabilmek için, bir tür basit makine olan “sabit makara”yı kullanıyor. Burada sabit makaranın görevi “uygulanacak olan kuvvetin büyüklüğünü değiştirmeden kuvvetin doğrultusunu değiştirmektir.” Yukarıdaki basit makine tanımdan da görüleceği üzere sabit makara, yapılan işi değiştirmeyecektir. Yani Cenk eğer aynı kuvveti doğrudan kovaya uygulayarak kovayı h yüksekliği kadar yukarı çıkarsaydı, aynı işi yapmış olacaktı.

Burada kovanın yerden yükselmesinin sebebi, açık bir şekilde, Cenk tarafından uygulanan kuvvettir. O hâlde Cenk “yer çekimine karşı bir iş yaptığı gibi fiziksel anlamda bir iş de (çünkü uygulanan kuvvet, yer değiştirme sebebidir) yapmıştır.” Ancak kovanın sabit hızla yükseldiği belirtildiğinden kinetik enerjisi artmamıştır.

Böylece yanıt B şıkkı olarak bulunacaktır. Saygılar, iyi çalışmalar…

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years