Cevap:
İyi dersler dilerim <3
Açıklama:
Hz. Yahya’nın Hz. İsa’dan yaklaşık olarak altı ay öncesinden Dünya’ya geldiği biliniyor. Dolayısıyla buna bakarak da Musa (a.s)’ın şeraitiyle amel eden peygamberler içerisinden sonuncusu olduğu anlaşılıyor. Hz. Yahya daha küçük yaşlardayken kendisine hikmet verilmiş yaşıtları olan arkadaşları ona oyun teklifinde bulunurken kendisinin oyun oynamak için yaratılmadığını söylerdi. Ayrıca Kuran-ı Kerim’de de Hz. Yahya’nın saygılı, ibadet ehli ve temiz olduğu anlatılmıştır. Ayrıca çocukluğunda Hz. Yahya’ya Ey Yahya! Kitabı kuvvetli tut, henüz çocukken ona hikmet verdik, tarafımızdan Hz. Yahya’nın kalbine günahlarından temizlik ve bir kalp yumuşaklığı verdik gibi ayetlerde bulunuyordu.
Ayrıca Hz. Yahya son derece muttaki, anne ve babasına itaatli, asi ve serkeş olmayan bir kişiliğe de sahipti. Bunların ardından Hz. Yahya’nın dünyaya getirildiği günde, vefat edeceği günde, kabrinden dirileceği günde ona her zaman selam olsun!
Bunun gibi ayetlerde de görüldüğü gibi Yüce Allah tarafından Hz. Yahya’ya birçok güzel haberler verilmiş ve onu selamla anmıştır. Bu ifadede de anlaşıldığı üzere Hz. Yahya’nın doğumundan ölümüne, ahiret yaşamına kadar Yüce Allah’ın himayesinde olduğu açık bir şekilde belirtilmektedir. Ayrıca Muhammed Ali es-Sabüni ve Safvetu’t Tefasir kaynaklı bilgilere göre de; her insanın başına kesin olarak gelecek olan üç ayrı korku zamanlarında ve yalnızlığında Yüce Allah’ın esenlik ve selamı içinde olmak, ne kadar muazzam bir bahtiyarlıktır.
Daha sonra Hz. Yahya emredildiği üzere kitabı (Kuran-Kerim), kuvvetli bir şekilde tuttu. Ardından yine emredildiği gibi önce Tevrat’a ve daha sonra İncil’e uygun olacak şekilde hareket etti. Hz. Yahya, var olan bu mukaddes kitapların içerisinde yer alan hükümlere bağlı kalıp çevresinin de buna uygun olacak şekilde yaşaması adına çokça çalıştı. Ayrıca Hz. Muhammed (s.a.v)’de Hz. Yahya’nın bu yolda verdiği mücadele ile ilgili olarak; Yüce Allah Hz. Zekeriya’nın çocuğu Hz. Yahya’ya öncelikle kendisi adına daha sonra içerisinde bulunduğu İsrailoğulları’na emretmek üzere amel etmeleri için beş kelime emretmişti.