Cevap:
Adım adım açıklama:
Asya'nın steplerinde başlayan varoluş yolculuğu dünyanın dört bir yanında bugün de süren Türk topluluklarının, Yunan ve Roma mitolojisi kadar meşhur olmasa da oldukça zengin mitolojik anlatıları var. Çoğunluğu sözlü kültüre dahil olan bu anlatıların kökenlerine çeşitli Çin kaynaklarında ve arkeolojik çalışmalarda rastlamak mümkün. Bu anlatıların asıl ifadesini bulduğu yerler ise hiç şüphesiz Türk halısı ve Türk kilimi.
Halı dokumacılığı, Türk el sanatları içinde yaygınlığı ve geçmişi bakımından oldukça özgün bir konuma sahip. Dünyada da otantik halı denince akla ilk gelen dokumacılık geleneklerinden biri olan Türk halı dokumacılığı, Türklerin ve Türk kültürünün yüzyıllara ve pek çok coğrafyaya uzanan geçmişini Türk halı ve kilim motifleri aracılığıyla anlatır. Dokumacılığımızın bu evrensel yönünü de işte bu yalın, güçlü ve sade anlatım meydana getirir.
Denebilir ki Türk kilim ve halılarını kendine has kılan yalnızca dokuma tekniği değil, her ilmekte dokuyanın umutlarını, dualarını, geçmişini ve gelecekten beklentilerini yansıtmasıdır da aynı zamanda.
İlmek ilmek işlenen bu öykü ve duyguların kökleri, doğanın kimi zaman oldukça çetin, kimi zaman sıradışı ve bereketli yönleriyle iç içe yaşayan göçebe Türk topluluklarında bulunabilir. Yaşamlarının bağlı olduğu hayvan sürülerinin ve kendilerine hane kıldıkları çadırların yanı sıra, bu topluluklar göç ettikleri her yere halı ve kilim tezgahları da götürmüşlerdir.
Türk halı ve kilimleri, o günlerden bu yana dayanıklılığı, özgün renk tercihleri ve motiflerinin estetik yönüyle tüm dünyada bilinen ve aranılan bir özelliğe sahiptir.