Açıklama:
Türkiye Büyük Millet Meclisine karşı farklı ayaklanmalar yaşanmıştır. Özellikle bazı ayaklanmalar TBMM'nin oldukça zorlanmasına sebep olmuştur. Şimdi bu ayaklanmaların neler olduğuna bakalım.
- İstanbul Hükümeti'nin gerçekleştirdiği ayaklanmalar
- Azınlıkların ayaklanmaları
- İstanbul ve İtilaf devletleri ile yapılan ayaklanmalar
İstanbul Hükümeti'nin gerçekleştirdiği 2 ayaklanma bulunmaktadır. Bunlar Anzavur Ayaklanması ve Kuvayi inzibatiye Ayaklanması olarak bilinmektedir. Bu ayaklanmalar İstanbul Hükümeti'nin TBMM’nin görevini yerine getirmemesi için ortaya çıkarılan ayaklanmalardır. Özellikle Batı Cephesi'nde Kuvayi Milliye ile ordularımızın mücadelesini bozmak amaçlı çıkan ayaklanmalardır.
Azınlık ayaklanmaları: Osmanlı Devleti'nde yaşayan ve azınlık olarak bilinen yani yabancı vatandaşların çıkardığı ayaklanmalardır. Bu ayaklanmalar ülkenin İtilaf Devletlerinin eline geçmesi için gerçekleştiren ayaklanmalardır. Bunlar ermeni ayaklanmaları ve pontus rum ayaklanmaları olarak bilinir. Ermeni ayaklanmaları genelde Doğu şehirlerimizde gerçekleşirken, Pontus ayaklanması ise Karadeniz bölgesinde yaşamıştır.
İstanbul ve İtilaf devletleri ile birlikte yapılan ayaklanmalar: Bu ayaklanmalar Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni en çok zorlayan ayaklanmalardır. Özellikle İtilaf Devletleri bu ayaklanmaları destek verdiği için çok daha güçlüydüler. O yüzden bu ayaklanmalar oldukça fazladır.
- Yozgat şehrinde ayaklanma
- Afyon şehrinde ayaklanma
- Konya şehrinde ayaklanma
- Bolu-Hendek ayaklanması
- Düzce-Sakarya bölgesinde ayaklanma
- Bayburt bölgesinde ayaklanma
- Milli aşireti Ayaklanması
Bütün bu ayaklanmalar Türkiye Büyük Meclisini dağıtmak ve ülkenin Kurtuluş Savaşı'na girmesi için, itilaf devletlerinin desteklediği İstanbul hükümeti tarafından yapılmıştır.