Cevap:
8. Samuel Beckett’in (Samuel Beket) “Godot’yu Beklerken” eserinden alınan bu parçada Estragon ile Vladimir’in yaptıkları ve düşündükleri tutarlı mıdır? Açıklayınız
9. Estragon ile Vladimir’in Godot’yu beklemeleri esnasında söylediklerinden yola çıkarak yaptıkları akıl yürütmelerin doğru olduğu söylenebilir mi? Açıklayınız.
Cevap: Akıl yürütmeleri doğrudur.
12. Virginia Woolf’un (Virjinya Vulf) “Kendine Ait Bir Oda” adlı kitabından düzenlenen bu parçada öne sürülen temel görüş nedir?
Cevap: Kadınların romanlarda akıllarından geçeni özgürce söyleyebilmeleridir.
12. Virginia Woolf’un (Virjinya Vulf) “Kendine Ait Bir Oda” adlı kitabından düzenlenen bu parçada öne sürülen temel görüş nedir?
Cevap: Kadınların romanlarda akıllarından geçeni özgürce söyleyebilmeleridir.
sayfa 66
14 ve 15.“İlk Çağ’da yaşayan biri; yalan söylemenin, Tanrı’yı küçümsemenin ve aynı zamanda insanlardan korkmanın bir kanıtı olduğunu söylerken utanç verici olarak nitelediği yalan, iğrenç bir kötülüktür. İğrençliği ve bozukluğu yalandan daha zengin bir biçimde temsil etmek mümkün değildir. Çünkü insanlar bölgesinde ödlek olmaktan ve Tanrı’nın bölgesinde yürekli olmaktan daha iğrenç, neyi hayal edebiliriz? Zekâmız sadece sözün yoluyla hareket ettiğine göre bu sözü bozan topluma ihanet etmiştir. Bu, istençlerimizin ve düşüncelerimizin birbiriyle bağlantı kurmasını sağlayan tek araçtır, ruhumuzun tercümanıdır; eğer eksik olursa artık tutunamayız ve birbirimizi tanıyamayız. Eğer bizi aldatırsa tüm alışverişimizi bozar ve toplumsal yapımızın tüm bağlantılarını yok eder.”
16. “Diller arası çevirilerde sıkıntılar olduğu, özellikle şiir gibi metinlerde bu durumla sık sık karşılaşıldığı görülür.” Dil çevirilerinde yaşanan bu sıkıntı, felsefi metinlerde ne tür sonuçlara yol açar? Açıklayınız.
Cevap: Dil çevirilerinde yaşanan bu sıkıntı, felsefi metinlerin anlaşılmasını ve kavranmasını zorlaştırabilir.
Yukarıda Oğuz Atay’ın “Tehlikeli Oyunlar” adlı eserinden alıntı yapılmıştır. Bu parçadaki çelişkili ifadeleri yazınız.
Cevap: “Yalan söylemenin, Tanrı’yı küçümsemenin ve aynı zamanda insanlardan korkma” çelişkili ifadelerdir.