Konu:
Hayat BilgisiYazar:
kamronOluşturulma Zamanı:
1 yıl önceCevap:Her yerde olduğu gibi parklarda da kurallar vardır. Bu kurallar sayesinde hem daha sağlıklı hem de daha güvenli bir şekilde oyun oynamamız mümkündür.
Açıklama:Oyun parkında oynarken uymanız gereken kurallara ne denir?
Oyun parkında uyulması gereken kurallar denir.
Oyun parkında uyulması gereken kurallar:
⇒Oyun parkında poşet,kağıt gibi çöpleri atılmamalı,
⇒ Oyun parkında oynamak için sıraya girilmesi gerekir.
⇒Oyun oynarken bahçeden çıkılmaması gerekir.
⇒Oyun oynarken yavaş ve sakin oynanılmlı çünkü diğer çocuklara zarar vermemek amacıyla,
⇒Çocuk oyun parkında yetişkinler çıkmaması gerekiyor.
⇒Parkta bulunan oyuncaklar vb. eşyalar gibi onlara zarar vermemek gerekir.
⇒Dürüstlü ve saygılı olmalıyız.
Kural nedir?
Kural herzaman çok önemlidir ayrıca her yerde kural olması gerekir mesela araba sürme kuraları gibi onları uymalıyız.Umazsak kazalara ve bazen can kaybına neden olabilir onun için kuralları herzaman uyulması gerekir.
Oyun oynarken uymamız gereken kurallar nelerdir?
Okulda severek oynadığınız oyun hangisidir?
Grupla oynamak da bireysel oynamak da zevk verir.
Her oyunun bazı kuralları vardır. Bu kurallara uymalı, kuralları kendi isteğimize göre değiştirmeye çalışmamalıyız. Kurallara uymak insan haklarına uygun davranıştır.
Oyunda kurallara uymak neden insan haklarına uygun bir davranıştır?
Çünkü; oynarken asıl amaç eğlenmek ve güzel vakit geçirmektir. Bu da insan olarak her iki tarafın da hakkıdır.
Televizyonlardan izlediğimiz kadarıyla maçlarda çıkan kavgalar ve hoş olmayan durumlar yaşanmaktadır. Oyunda arkadaşlarımıza zarar verecek davranışlardan kaçınmalıyız.
Arkadaşlarımızla oyun oynarken dürüst davranmalıyız, kurallara uymalıyız. Kurallara uymadığımızda oyunun düzeni bozulur, haksızlıklar olur ve oyundan zevk almayız. Oyunda öfkemizi kontrol etmeliyiz. Arkadaşlarımıza zarar verecek davranışlar yapmamalıyız. Birbirimize karşı iş birliği içinde olmalıyız. Birbirimize saygılı ve nazik davranmalıyız. Oyun sonunda kazananı tebrik etmeliyiz. Kaybetmenin de kazanmak kadar doğal olduğunu bilmeliyiz.
Arkadaşlarımıza zarar verebilecek davranışlardan kaçınmalıyız. Arkadaşlarımızla nezaket ifadeleri kullanarak konuşmalıyız. Kaba konuşmalardan, davranışlardan uzak durmalıyız. Öfkemizi kontrol etmeyi bilmeliyiz. Oyun arkadaşlarımıza karşı adil davranmalıyız. Kız erkek ayrımı yapmamalı, bireysel farklılıklara saygılı olmalıyız. Oyun oynarken takım arkadaşlarımızla iş birliği içinde olmalıyız.
Arkadaşlarımız arasında ayrım yapmamalıyız, adil davranmalıyız. Oyunlarda kurallara uymak karşı taraftaki oyuncuların haklarına zarar vermez. Takım oluşturma işi istediğiniz gibi olmayabilir. Takımları kurarken oyuncu dağıtım işinde adaletli davranmalıyız. Sessiz, bir kenarda beklemektense girişken olup iyi iletişim kurduğumuzda oyunlarda kendimize daha çok yer buluruz.
Oyunlarda grup kurucuların, oyun yönetenlerin, yarışmalarda puanlama yapanların daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Her zaman kazanmak mümkün olmaz, kazanmak kadar kaybetmenin de doğal olduğunu kabul etmeliyiz. Kazanmak, kaybetmek önemli değil; oynamak, arkadaşlık, sevgi, saygı önemlidir. Kazanan arkadaşlarımızı kutlamalıyız.
Oyunda bir kazanan bir de kaybeden taraf vardır ancak önemli olan kazanmak ya da kaybetmek değildir, adil olmak, sevgi, saygı ve hoşgörü duygularıyla hoşça vakit geçirmek, oyun oynarken kurallara uymaktır. Bu aynı zamanda insan haklarına uygun bir davranıştır.
Oyunu kazandığımızda sevinmek hakkımızdır. Elbette seviniriz ancak sevincimizi abartmadan göstermemizin uygun olacağını bilmeliyiz. Sevinirken taşkınlık yapmadan ve rakibimizi incitip horlamadan, aşağılamadan sevinmeliyiz. Bizimle oynadıkları için onlara teşekkür etmeyi unutmamalıyız. Galibiyetin verdiği sevinci karşı taraf ile de paylaşmak adına onları da oyunda gösterdikleri gayretten dolayı tebrik etmeliyiz.
Oyunu kazanmak kadar kaybetmenin de doğal olduğunu bilmeliyiz. Oyunu kaybedersek öfkelenmemeliyiz. Kazansak da kaybetsek de tüm oyuncuları tebrik etmeliyiz. Oyunu kaybettiğimizde bu durumu normal karşılamalı ve kaybetmenin de kazanmak kadar doğal olduğunu kabul etmeliyiz. Bu durumdan dolayı öfkelenmemeli, yerinmemeli ve kendimizi küçük görmemeliyiz. Bilmeliyiz kaybetmek bizden bir şey götürmez. Daha iyi olduğu için rakibimizi tebrik etmeli ve onları gösterdikleri performanstan dolayı kutlamalıyız.
Oyun oynamak için güvenli yerleri tercih etmeli, güvensiz yerlerden kesinlikle uzak durmalıyız.
Süs havuzlarında bulunan mikroorganizmalar su yutma veya deri ile temasla vücut içine girerek hastalıklara neden olur. Yazın en sıcak günlerinde çocukların serinlemek ve eğlenmek amacıyla tercih ettikleri süs havuzları hastalıklara davetiye çıkarabilir. Havuzlarda birincisi yüzücüler, ikincisi havuz duvar, tesisat ve borularında bulunan mikroorganizmalar olmak üzere 2 ana kirletici karşımıza çıkmaktadır. Havuzlara giren insan ve hayvan kaynaklı kirleticiler mevcut yapılan dezenfeksiyonu bozmaktadır. Kavşak, park ve bahçelerdeki süs havuzlarından, çevreye yayılan su zerrecikleri ile sudaki mikropların çevredeki hayvan ve insan sağlığı açısından risk teşkil etmektedir ki çocuklarımızın buralarda suya girmeleri bir takım enfeksiyonlara neden olmaktadır. Süs havuzlarında bulunan mikroorganizmalar su yutma veya deri ile temasla vücut içine girerek hastalıklara neden olur. Bu hastalıklar; Kolera, mantar, Tifo, Paratifo, Dizanteri, E.Coli, Hepatit A-E, Kulak ve Göz enfeksiyonlarıdır.
Kirliliğin yanı sıra süs havuzlarını güzelleştirmek için kullanılan elektrik tesisatlarına da dikkat edilmelidir. Havuzlarda aydınlatma ve fıskiyeler için kullanılan elektrik tesisatları da ayrı bir tehlike nedeni. Suda meydana gelen elektrik kaçağı nedeniyle ciddi yaralanmalar hatta ölüm olayları ortaya çıkabilir. Bu tür havuzları serinlemek için kullanmamak en doğrusu. Havuz içerisindeki elektrik kabloları, su motorları ve aydınlatma spotları her an ölüme davetiye çıkartabilir.
Uçurtma uçurulan yerlerde içi su ile dolu çukurlar, tümsekler, taş, vs. oyun oynamamıza engel bir çok etken olabilir. Uçurtma uçururken önümüze bakmadan yürüme ihtimali yüksek olduğu için bu tür yerleri tercih etmemeliyiz. Bulunduğumuz yer engebeli, çukurlu, vs. olmamalı engelsiz olmalı.
İnşaat alanlarında ve şantiye sahalarında top oynamak tehlikelidir. Binaların bodrum katları, asansör ve merdiven boşlukları, su kanalları, balkonlar, çukurların bulunduğu sahalar, vs. yerler güvensiz ve tehlikeli yerler olduğu nedeniyle oyun oynamak için uygun değildir ve tercih edilmemelidir.
Çocuk parkları, okul bahçeleri, spor salonları, vs. yerler oyun oynamak için tercih edebileceğimiz güvenli yerlerdir.
Jale’nin arkadaşları okul bahçesinde istop oynuyorlardı. Jale de oyuna katılmak istedi. Arkadaşlarına oyuna katılmak
istediğini söyledi. Arkadaşlar, ben de oynayabilir miyim? Dedi. Arkadaşları da kabul etti. Hep birlikte oynamaya başladılar.
Oyuna katılmak istediğimizi arkadaşlarımıza belirtirken saygılı olmalıyız ve oyun oynayanlardan kibarca ve nazik çe izin istemeliyiz.
Oyun oynamak gerekli ve yararlıdır. Oyun, yetenek ve zeka geliştirici, belli kuralları olan, iyi vakit geçirmeye yarayan eğlencedir. Bazı oyunlar hayal gücümüzü ve düşünme yeteneğimizi arttırır. Sınıfımızda ve okulumuzda çeşitli oyunlar oynayarak eğlenceli zaman geçiririz. Oyun oynayarak eğleniriz, yeni arkadaşlar ediniriz. Oyun oynadığımız arkadaşlarımızı daha iyi tanırız.
EN İYİ SEÇER MİSİN EMEĞİME KARŞILIK?
Yazar:
mistypreston
Bir cevabı oylayın:
5