Soru: Vecihi huŕkuş hayati anlatin kisaca

Cevaplar 2

Cevap:

"Merhaba"

=>Vecihi Hürkuş ;

Turk havacilik tarihinn onemli isimlerinden biri ooan Vecihi Hurkuş ,uçak tasarlayip üreten ilk Turktur .Ayni zamanda muhendis ve pilot olan Vecihi Hurkuş Isanbul'da dogmustur.1.ci Dunya Savaşi'na ve Kurtuluş Savaşi'na Katilmiştir.Bu sacaşlardaki ustun başarilarindan dolayi istiklal Madalyasina ve takdirnameler almiştir .Askeri girevleri sirasinda uçak tasarimlari ile ugraşmiştir.1925 Yilinda ilk turk ucagini yapmiştir .Vecihi K -VI ismini verdigi ucagini basariyla uçurmuştur .1930 Yilinda ikinci ucagi olan Vecihi K-XIX ile Ankara 'ya uçurmuştur 1931 yilinda Turk Hava Kurumu yararina ucagiyla Turkiye turu yapmiştir .1954 yilinda ilk sivil havacilik şirketini kurmuştur .29 Agustos 2013 tarihinde ilk uçusunu gerceklestiren tasarimi ve uretimi ulkemizde gercekleşen ucagimiza Vecigu Hurkuş 'un anisina ithafen Hürkuş ismi verilmistir .

#Yazar(m)

>Yazdigim eserleri okumak için mesaj kismindan bana ulaşabilirsiniz ;(Yorum haric yazmasaniz sevinirim )

#Wattpad

answer img
Cevap:

Vecihi Hürkuş (6 Ocak 1896, İstanbul - 16 Temmuz 1969), Türk pilot, mühendis ve girişimcidir. Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden biridir, Türkiye'nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisidir, Türkiye'nin ilk yerli uçağını üretmiştir.

Tophane Sanat Okulu Güzel Sanatlar bölümünde eğitim gören Vecihi Hürkuş, aynı zamanda gönüllü olarak Balkan Savaşı'na katılmıştır. Diğer yandan 1. Dünya Savaşı'nda Bağdat cephesine giderek burada uçak mühendisi olarak önemli görevlerde bulunmuştur. Özellikle 1917 yılında Kafkas cephesinde bulunduğu sırada bir Rus uçağına düşürerek, ‘Düşman uçağını düşüren ilk Türk pilotu’ unvanını elde etmiştir. Üstelik bu savaşta yaralanmak suretiyle yakalanmasına rağmen kaçarak yeniden yurda dönmüştür.

Vecihi Hürkuş ayrıca başarılı keşif uçuşları yapmasıyla da bilinmektedir. Keşif uçuşu yaptığı sırada bir Yunan düşman uçağı düşürmüş ve İzmir havaalanına inmek suretiyle bu bölgeyi kurtarmıştır. Bu başarıları ile beraber 3 ayrı tasdikname kazanması ile beraber İstiklal Madalyası ile de ödüllendirilmiştir.

@ranaacar00

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years