Cevap:
Antalya
Açıklama:
Antalya’da Görmeniz Gereken Doğal Güzellikler
Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Antalya, doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve birbirinden güzel plajlarıyla birlikte dünya çapında bilinen bir tatil merkezidir. Keşfedilmesi gereken birçok güzelliğe ev sahipliği yapan Antalya, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist tarafından turistik amaçlı ziyaret edilmektedir.Akdeniz ikliminin hakim olduğu Antalya, oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Bununla beraber Antalya ilinde gezip görebileceğiniz çok sayıda doğal güzellik yer almaktadır. Antalya tatilinde mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler arasında; Manavgat Şelalesi, Saklıkent Kanyonu, Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı, Karain Mağarası, Göynük Kanyonu, Köprülü Kanyon Milli Parkı, Kekova Adası, İncekum Tabiat Parkı, Çıralı Yanartaş, Dim Çayı ve Hidayetin Koyu bulunmaktadır.
Keşfedilecek pek çok noktası ile turistlerin vazgeçilmez adresi olan Antalya için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Antalya Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Manavgat Şelalesi
Antalya tatilinde hazırlayacağınız gezi rehberinin ilk sıralarında olması gereken doğal güzelliklerinden olan Manavgat Şelalesi, il merkezine 70 kilometre uzaklıkta, Manavgat ilçesinin Çayyazı mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şelaleye ulaşımlar, il merkezinden özel araçla Mersin – Antalya yolunu doğu yönüne takip ederek, taksiyle veya otogardan hareket eden Manavgat minibüsleriyle yapılabilmektedir. Manavgat ilçe merkezine ulaştıktan sonra Çayyazı dolmuşlarıyla bölgeye ulaşım sağlanabilmektedir.
Akdeniz Bölgesi’nin yanı sıra Türkiye’nin sayılı doğal güzelliklerinden olan Manavgat Şelalesi, 90 kilometrelik uzunluğu olan Manavgat Nehri tarafından meydana gelmiştir. 4 metrelik yükseklikten aşağı dökülen suların yarattığı benzersiz manzara ile birlikte Antalya tatilinin vazgeçilmezlerinden olan Manavgat Şelalesi, etrafı yeşil ağaçlarla kaplı eşsiz bir bölgede yer almaktadır.
Etrafında yiyecek ve içecek satın alabileceğiniz büfelerin de hizmet verdiği Manavgat Şelalesi, haftanın her günü 08:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Manavgat Şelalesi’ne giriş ücreti 10 TL’dir.
Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Manavgat’ta tatilinizi planlamak için Antalya Manavgat Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.
Saklıkent Kanyonu
Antalya’nın öne çıkan doğal güzellikleri arasında bulunan Saklıkent Kanyonu, il merkezine 190 kilometre uzaklıkta Seydikemer ilçesine bağlı Kayadibi mahallesinde yer almaktadır. Kanyona ulaşımlar, ilçe merkezinden özel araçla Antalya – Denizli yolundan Seydikemer tabelasını takip ederek, taksiyle veya Seydikemer dolmuşlarıyla yapılabilmektedir.
Antalya ile Fethiye sınırları arasında konumlanan Saklıkent Kanyonu, toplamda 18 kilometrelik bir uzunluğa sahiptir. 300 metrelik derinliği ile birlikte devasa kayaların bulunduğu kanyonda uzun yürüyüşler yapabileceğiniz birçok parkur bulunmaktadır. Doğa ile iç içe bir gezi planı yapmak istiyorsanız oldukça keyifli vakit geçirebileceğiniz Saklıkent Kanyonu içerisinde kızılçam sedir ve karaçam ağaçlarının oluşturduğu ormanlık alanlar da görülebilmektedir.
Antalya tatilinde şehir kalabalığından uzak, doğa ile iç içe vakit geçirip uzun doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz Saklıkent Kanyonu, haftanın her günü 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Saklıkent Kanyonu’na giriş ücreti 10 TL’dir.
Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı
Antalya’daki gezinizde uğramanız gereken doğal güzelliklerden olan Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı, il merkezine 20 kilometre uzaklıkta Aksu ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Kurşunlu Şelalesi’ne ulaşımlar, özel araçla il merkezinden Antalya – Mersin yolunu kuzeye takip ederek, taksiyle veya Aksu dolmuşlarıyla yapılabilmektedir.
Antalya iline bağlı 7 göletin birleşip döküldüğü Kurşunlu Şelalesi, yaklaşık 20 metrelik bir yükseklikten dökülmektedir. Ferahlatıcı etkisiyle ve ortaya çıkan manzarasıyla birlikte Antalya tatilinin vazgeçilmezlerinden olan şelale, 1991 yılında tabiat parkı olarak ziyarete açılmıştır. Çevresinde Akdeniz ikliminin zengin bitki örtüsünün net bir şekilde görülebildiği şelalenin etrafında birçok yürüyüş alanı, piknik alanı ve restoran bulunmaktadır.
Haftanın her günü ziyaret edebileceğiniz Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı, 08:00 ile 18:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı’na giriş ücreti 10 TL’dir.
Karain Mağarası
Karain Mağarası, Antalya il merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta, merkez ilçesine bağlı Yağca mahallesi sınırları içinde yer almaktadır. Mağaraya, il merkezinden özel araçla Antalya – Burdur yolunu takip ederken Karain tabelasından sola dönerek, taksiyle veya otogardan hareket eden Yağca dolmuşlarıyla gidilebilmektedir.
1946 yılında keşfedilen mağara, Antalya bölgesinin önemli doğal güzellikleri arasında bulunmaktadır. Doğal karstik oluşumlar ile ortaya çıkan mağara etrafında yapılan kazı çalışmaları sonucunda bulunan eserler mağaranın yanında yer alan Karain Müzesi’nde sergilenmektedir.
Paleolitik çağdan, klasik çağa kadar yüzlerce insana ev sahipliği yapmış olan mağara, aynı zamanda arkeolojik sit alanıdır. Denizden 430 metre yükseklikte bulunan mağara kalsit duvarları, dar yolları ile birlikte 3 büyük oda, bir de küçük koridordan oluşmuştur.
Karain Mağarası’nı, Nisan – Ekim ayları arasında 08:00 – 19:00, Kasım – Mart ayları arasında 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Karain Mağarası’na giriş ücreti 5 TL’dir.
Göynük Kanyonu
Göynük Kanyonu, Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Beldibi mahallesinde yer almaktadır. Antalya’da gezilecek doğal güzellikler arasında bulunan Göynük Kanyonu, ilçe merkezine 35 kilometre uzaklıkta olup; ulaşımlar, özel araçla il merkezinden sırasıyla Kemer, Beldibi tabelalarını takip ederek, taksiyle veya Kemer - Beldibi dolmuşlarıyla yapılabilmektedir.
Antalya geziniz sırasında aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte keyifli doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz bir alan olan Göynük Kanyonu, Antalya’nın bunaltıcı sıcaklarında ferahlatıcı etkisiyle öne çıkmaktadır. Eşsiz manzaralara sahip olan kanyonda görebileceğiniz doğal güzellikler arasında şelale, akarsu ve birbirinden güzel ormanlık alanlar bulunmaktadır.
Bölgenin önemli doğal güzelliklerinden olan Beydağları Sahili Milli Parkı’nı da kısmen içine alan Göynük Kanyonu, aynı zamanda dünyanın en uzun yürüyüş yolu olan Likya Yolu’nun güzergahı üzerinde bulunmaktadır.
arasında ziyarete açıktır. Göynük Kanyonu giriş ücreti 8 TL’dir.
Köprülü Kanyon Milli Parkı
Antalya’ya bağlı Manavgat ilçesinin Bozyaka mahallesinde bulunan Köprülü Kanyon Milli Parkı, il merkezine 90 kilometre uzaklıktadır. Parka ulaşımlar, il merkezinden özel araçla Mersin Antalya yolunu doğu yönüne takip ederek, taksiyle veya Manavgat dolmuşlarıyla yapılabilmektedir.
25 kilometrelik bir uzunluğa sahip olan Köprülü Kanyon Milli Parkı, Isparta’ya kadar uzanmaktadır. Çevresinde Akdeniz bitki örtüsünün zenginliğini görebileceğiniz kanyonda, uzun yürüyüşler yapabileceğiniz birçok parkur bulunmaktadır. Doğa ile iç içe vakit geçirebileceğiniz kanyon, özellikle kampçılar tarafından tercih edilmektedir.
Antalya tatilinde günübirlik gezilerin bir numaralı adreslerinden olan Köprülü Kanyon Milli Parkı, rafting gibi ekstrem sporlara da ev sahipliği yapmaktadır. Köprülü Kanyon Milli Parkı, 24 saat açık olup; girişler ücretsizdir.
Kekova Adası
Kekova Adası, Antalya’nın Demre ilçesinde yer almaktadır. Bölgenin öne çıkan doğal güzelliklerinden olan Kekova Adası’na il merkezinden ulaşımlar D400 karayolunu takip ettikten sonra Demre tabelasını izleyerek, taksiyle veya Demre dolmuşlarıyla yapılabilmektedir. Kekova Adası, Antalya şehir merkezine 190 kilometre uzaklıktadır. Bölgeye ulaştıktan sonra adaya ulaşımlar, tekne turlarıyla yapılabilmektedir.
Akdeniz tatilinde hem deniz keyfi yapabileceğiniz, hem de tarihi geziler düzenleyebileceğiniz Kekova Adası üzerinde herhangi bir yapılaşma bulunmamaktadır. Demre’ye bağlı Kaleköy limanından hareket eden tekne turlarının uğrak noktalarından biri olan Kekova Adası’nın altın renkli kumlarına sahip bir sahili bulunmaktadır. Turkuaz renkli deniziyle birlikte oldukça etkileyici bir görsel şölen sunan adanın etrafında girişleri yasak olan batık antik kentler de yer almaktadır.
Tekne turları ile ziyaret edebileceğiniz Kekova Adası’na girişler ücretsizdir.
İncekum Tabiat Parkı
İncekum Tabiat Parkı, Antalya’nın Alanya ilçesine bağlı Avsallar mahallesinde bulunmaktadır. Antalya’nın önemli doğal güzellikleri arasında öne çıkan İncekum Tabiat Parkı, il merkezine 100 kilometre uzaklıkta olup; ulaşımlar özel araçla Mersin – Antalya yolunu doğu yönüne takip ederek, taksiyle veya Alana minibüsleriyle yapılabilmektedir.
Yeşil ağaçlarla çevrili oldukça etkileyici bir güzelliğe sahip olan İncekum Tabiat Parkı’nda çok sayıda kızılçam, palmiye, defne, zakkum ve meşe ağaçları görülebilmektedir. Ormanların yeşilliğinin, Akdeniz’in maviliği ile buluştuğu eşsiz bir noktada bulunan park, şehir hayatından uzak ve sakin bir şekilde vakit geçirmek için ideal noktalardandır. Sahilinde denize girebileceğiniz İncekum Tabiat Parkı’nda ayrıca kamp, piknik ve doğa yürüyüşleri gibi aktivitelerinizi de gerçekleştirebilirsiniz.
24 saat açık olan İncekum Tabiat Parkı’na giriş ücreti 8 TL’dir.
Antalya’nın En Güzel Tarihi Yerleri1. Tarihi Kaleiçi, Antalya
Kaleiçi, nefis bir Ortaçağ yerleşimi. Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlıların izlerini taşıyan tarihi yapıların büyük bir kısmını halen koruyabilen, Anadolu’nun en eski kentlerinden biri. Göz alıcı taşlarla süslü minareleri, taş döşeli dar sokakları, cumbalı ahşap evleri ve sakin avlularıyla Kaleiçi’nde Antalya’nın tarihi ruhunu görmek mümkün.
Geçmişten süzülen bir inceliği sergileyen evlerin bahçelerinden sokaklara taşan begonviller taş evlere çok yakışmış. İki katlı, yüksek tavanlı dış sofalı evlerin büyük bir bölümü restore edilmiş. Genellikle 3 katlı olan evlerin çoğu butik otel, restoran, antikacı ve hediyelik eşya dükkanı olarak hizmet veriyor.
2. Yivli Minare, Kaleiçi
Yivli Minare, şehrin hemen hemen her noktasından görülüyor. Antalya’nın sembol eserlerinden biri olan Selçuklu zamanından kalma tarihi Yivli Minare, Antalya’da ilk gidilecek yerlerden kuşkusuz. Kesme taşlı kare bir blok üzerine yarım silindirli yiv şeklinde sekiz kuşağı ve firuze taşlarla bezeli 45 metrelik minaresiyle şehrin sembolu benim diyor. Tıpkı Paris’in Eyfel Kulesi gibi şehrin her tarafından görünüyor.
Selçuklu hakimiyetinin simgesi, I. Alaeddin döneminde bir anıt olarak tasarlanmış. Çevresinde Ulu Camii, Ulu Camii Medresesi, Atabey Armağan Medresesi, Antalya Mevlevihanesi, Zincirkıran Mehmet Bey ile Nigar Hatun türbeleriyle bir külliye oluşturuyor. Hepsi de görmeye değer önemli tarihi miraslar.
3. Tarihi Liman Antalya Marina
Kaleiçi, surlarının çepeçevre sarıp kucakladığı tarihi yat limanı enfes bir manzaraya sahip. Mendireğin iki ucunda bir yanıp bir sönen fenerine nazır boy boy yelkenliler ve sandallar sırlanıyor. Palmiye ve hurma ağaçlarının çevrelediği bu güzel limanı Bergama Kralı II. Attalos’un dünyadaki cennet olarak yanımladığı söyleniyor. Sabahı ayrı güzel, akşamı ayrı.
Dalgakıranın ucuna kadar bir yürüyüşe çıkın. Antalya Tarihi Liman‘dan denize açılan irili ufaklı teknelerle, falezleri gezen ve Düden Şelalesi‘ni de görebileceğimiz kısa bir tura çıkmanız da mümkün. Limanın hemen altında yer alan küçük Mermerli Plajı ise buradan uzaklaşmadan deniz keyfi yapmanız için doğru adres.
4. Hadrian Kapısı
Hadrian Kapısı, Üç Kapılar olarak bilinen, antik dönemde kente Kaleiçi ve liman bölgesinden giriş kapısıydı. Bu anıt kapı, MS 130 yılında Roma İmparatorlarından Hadrian onuruna inşa edilmiş. İki sütunlu cephesi ve dört kapı kulesi üzerinde yükselen üç kemeriyle tipik Roma zafer takı görünümünde. Bugüne ulaşamayan ikinci katında ise sadece Roma imparatorunun değil aile üyelerinin de heykelleri bulunuyordu.
5. Phaselis Antik Kenti
Phaselis (Faselis), Kemer’e bağlı Tekirova Beldesinde, doğal güzellikleri, antik şehri, koyu ve plajı ile ünlü, sakin ve huzurlu bir cennet. Phaselis Antik Kenti, tarihi antik tiyatrosu, su kemeri, agorası ve hamamları ile deniz ve tarihin bir arada bulunduğu antik bir yerleşim yeri.
MÖ 6. yüzyılda Rodos’lular tarafından kurulmuş. Likya’nın doğu kıyısının en önemli limanıydı. MÖ 333’de Büyük İskender’in Makedonya’dan Hindistan’a uzanan seferinde bir süre Phaselis’te konaklamış. Phaselis Koyu, Antik Phaselis Kentinin bir parçası. Yazın hafta sonları günübirlik pek çok ziyaretçi ağırlayan koy, Antalya’ya 60 km uzaklıkta yer alıyor. Yiyecek ve içeceğinizi yanınızda götürün.
6. Aspendos Tiyatrosu, Serik
Aspendos Tiyatrosu, Antik tiyatrolar arasında en iyi korunan ve Anadolu’daki Roma tiyatroları arasında sahnesiyle günümüze ulaşan nadir örneklerden biri. Aspendos Tiyatrosu, 138-164 yılları arasında imparator Antonius Pius döneminde, mimar Zenon tarafından yapıldığı biliniyor. Yarım daire biçimindeki 15 bin kişilik anfi, klasik Grek tiyatro geleneğindeki gibi akropolisin doğu yamacına yaslanmış.
Halk arasında ‘Belkıs Harabeleri’ olarak bilinen Aspendos Antik Kenti Yukarı Kent ve Aşağı Kent olarak iki bölümde geziliyor. Tiyatro, Aşağı Kent’teki en önemli yapı. Görülecek yerler arasında surları, agorası, çeşmesi, eksedrası, stadionu, hamamları, su kemerleri, tapınak ve nekropolleri yer alıyor. Antik kente, Antalya-Manavgat karayolundan ayrılan asfalt yoldan ulaşılıyor.
⏰Aspendos Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.30-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Aspendos Antik Kenti giriş ücreti 50TL. Müze Kart geçerli.
9. Termessos Antik Kenti, Korkuteli
Termessos Antik Kenti, ülkemizin iyi korunmuş antik şehirlerinden biri. Termessos, Anadolu’nun en eski halklarından Luvi’lerin soyundan gelme Solym’ler tarafından kurulmuş. Büyük İskender MÖ 333’de kenti kuşatmış ancak Termesosluların güçlü bir savunma yaparak kenti teslim etmemişler. İskender’in ölümünden sonra kent Ptolemyler tarafından alınmış.
Çok sayıda tapınağa ve bezemeleri oldukça zengin çok sayıda mezarlık alanlarına sahip. Termessos’un içerisinde barındırdığı Termessos kaplıcaları nedeniyle, antik kent milli park kapsamında bulunuyor. Güllük Dağı’nın tepesinde doğal bir platform üzerine kurulmuş antik kent Antalya’nın 30 km kuzeybatısında yer alıyor.
⏰Termessos Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.30-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.00. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Termessos Antik Kenti giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.
8. Xanthos Antik Kenti, Kaş
Xanthos Antik Kenti, Antik Çağ’da Likya Uygarlığı’nın en büyük idari merkeziydi. Meclisi Patara’da olmasına rağmen, birliğin başkenti Xantos’tu. Fethiye merkeze 46 km uzaklıkta bulunan Xanthos, dini merkez Letoon ile birlikte bölgenin en önemli yerleşimiydi.
UNESCO Dünya Mirası Listesine 1988 yılında alınan Xanthos, birçok kanlı savaşa ve birbirinden önemli tarihi olaylara şahitlik ettiği için, ne yazık ki kentte günümüzde görülebilecek pek fazla yapı bulunmuyor. 1840’lı yıllarda yapılan kazılarda bulunan eserler British Museum’da sergileniyor.
11. Myra Antik Kenti, Demre
Myra Antik Kenti, Antalya’nın batısında Demre ilçesi sınırlarında yer alıyor. Kaya mezarları, Likya yazılı kitabeleri ve Roma dönemi tiyatrosu ile mutlaka görülmesi gereken bir yer olan Myra Antik Kenti’nin geçmişi MÖ 5. yüzyıla kadar dayanıyor.
⏰Myra Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.30-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Myra Antik Kenti giriş ücreti 45TL. Müze Kart geçerli.