Cevap:
slm İnsanoğlu varolduğu günden itibaren düşüncelerini/hislerini ifade ederek paylaşmak isteği içerisinde bulunmuştur. İnsan olmanın bir gereği olarak konuşmak/paylaşmak/ /dertleşmek/ söylemek/ iletmek öteden beri önemli olmuştur. Teknolojinin insan hayatlarını belirleyip belirginleştiği bu zamanlarda da, adına “iletişim” denen olgunun önemi yerini korumaktadır.
En genel anlamıyla iletişim: İnsanların duygu ve düşüncelerini anlatmak ve aktarmak için kullandıkları akla gelen her türlü eylemi kapsamaktadır. Kaynak ve alıcı arasındaki bilgi alışverişi, bilgi aktarma ve iletiye ortak bir anlam kazandırma süreci” olarak da tanımlanan İletişim sözcüğü Latince kökenli olmakla beraber, İngilizce de “communication” sözcüğü ile ifade edilmektedir.
Tarihin çok eski ilkel zamanlarında insanlar; mağaralara resim çizerek ya da el-kol hareketleri ile düşüncelerini ifade yoluna gitmişlerdir. Bu dönemlerde iletişim; herşeyin karanlıkta el yordamıyla aranıp bulunma ihtimalinin var olması gibi, deneyip yanılarak, çok tekrar ederek ya da ortak bir eyleme ortak anlamlar yükleyerek gelişmiştir.
Elbette yavaş ve yoğun bir anlamlandırma ve anlama süreci arkasından iletişimin 19. ve 20. yüzyıllarda daha teknik odaklı bir bakış açısı ve ilerlemesi söz konusu olmuştur. Telefon, mektup, telgraf gibi araçlar yardımıyla iletişim daha kolay ve ulaşılabilir bir eylem haline gelmiştir.
Bu farkındalık ve kişisel hayatlara uyumlanan iletişim araçları ile birlikte, iletişimin salt düz bir tanımlama ve bakış açısıyla incelenemeyeceği zira farklı bileşenler ve etmenlerle iletişimin çok boyutlu yapısı kavranmaya başlanmıştır. İletişimi sadece kişilerarası iletişim olgusundan ibaret saymadan kitle iletişimi ve kişisel iletişim gibi açılımları ile birlikte iletişim kavramının çok katmanlı yapısı ortaya çıkmıştır. Bu çok katmanlı yapının varlığı ve kabulü iletişim kavramının daha zengin ve çok boyutlu incelenmesine sebep olmuştur.
Sosyal bir çevrenin içinde konumlanan insan için iletişim eylemi hayati bir konudur. Zira, ruhsal ve psikolojik ihtiyaçlardan tutun, kişisel yorumların ve düşüncelerin ifade edilmesine kadar oldukça geniş bir alanda insanları tanıtan/anlatan ve söyleten bir misyonun tam adıdır iletişim.
Kişilerarasında kurulan iletişim sağlıklı olmazsa, yanlış anlamalar/anlaşılamamalar vb. iletişim kazalarına yol açılabilir. Bu ve benzeri sebeplerden kaynaklı, sağlıklı iletişim öğeleri ile kurulan diyaloglar/konuşmalar, insanların birbirlerini daha iyi anlamalarına ve daha iyi değerlendirip daha rasyonel yorumlarda bulunmalarına sebep olur.
Hayatta kalma mücadelesinde de insana tam destek sunan iletişim; insanı öteki olmaktan, başka/farklı ve aykırı olmak duygusundan da uzaklaştırır. Kendini ve kendi bakışını/duruşunu karşı tarafa dolaysız/net ve duru bir biçimde anlatmayı başaran bir insan, bu güven dolu etkileşim sebebiyle daha iyi anlayacak ve anlaşılacaktır.
Açıklama:
İYİ DERSLER.. en iyi scersen sevinirim