Cevap:
Açıklama:
Beşeri coğrafya insanın mekânla olan karşılıklı etkileşimini incelediğine ve her etkiye karşılık bir tepki oluşacağına göre, önce doğanın esnan üzerindeki etkisini değerlendirmek gerekmektedir. Coğrafya her zaman öncelikle insanın içinde yaşadığı çevre şartlarını incelemekte daha sonra da bu ortamda yaşayan insanın hayat tarzını ve faaliyetlerini değerlendirmektedir.
Doğal çevre şartları bitki ve hayvanlar açısından son derece önemli olduğu gibi, aynı zamanda bu şartlarda hayatını sürdüren insan üzerinde de etkilidir. İnsanların gerçekleştirdiği faaliyetlerin hiç biri örneğin iklim ve toprak özellikleri anlaşılmadan tam ve doğru olarak açıklanamaz. (Örneğin bir kutup ayısı, deve, kaktüs, bir eskimo, bir bedevi vs..)
Anadolu’da köylerin toplu olması ve dağılışı her şeyden önce bölgedeki su kaynaklarının seyrekliği ve dağılışıyla ilgilidir. Doğu Karadeniz bölgesinde yerleşmelerin dağınık olmasında ziraat sahalarının dağınık ve parçalı olması, Akdeniz iklim kuşağında yükseklik farkın ortaya çıkardığı bitki örtüsünün değişimiyle ilgili olarak yaylaya çıkma geleneği bu konuda verilebilecek örneklerdendir. Avrupa kıtasıyla Avustralya kıtası arasında ise, uygarlık ve yerleşme tarihi bakımından ortaya çıkan büyük farkın en önemli nedeni coğrafi konumdan kaynaklanmaktadır. (Biri dünya anakaralarının ortasında, diğeri okyanus ortasında)
İnsanın coğrafi çevre üzerindeki etkileri şu alt başlıklar içinde ele alınabilir.
İnsanın yüzey şekilleri üzerindeki etkisi: Açılan kanallar, tüneller, yollar, limanlar, kurulan köyler, şehirler, kurutulan bataklıklar, taraçalar vs.