Açıklama:
Hukukun üstünlüğü, hukuk kurallarının ve toplumsal çıkarların kişisel çıkarların ve diğer her şeyin üstünde tutulması anlamı taşır. Hukukun üstünlüğü, yöneticilerin ülkeyi keyfi bir şekilde değil hukuk kurallarına göre yönetmesi için gereklidir. Hukukun üstünlüğünde her birey hukuk önünde eşit sayılır.
Günümüzde çağdaş bir devlet yapısını hayata geçirmek için demokrasi ilkesini tam anlamı ile uygulayabilmek gerekir. Demokratik bir devletin temelini ise, hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti olmak oluşturur. Bu sayede yasalar toplumdaki her kesimden insana eşit uzaklıkta yer alır.
Hukuk Üstünlüğü Neden Önemlidir?
Hukukun üstünlüğünün olmadığı bir ülkede yöneticiler keyfi bir şekilde yönetim sürdürebilir. Bu da eşitsizliklere, haksızlıklara, güçsüzlerin ezilip güçlülerin her zaman her istediğini yapma hakkını kendinde bulmasına neden olur. Bu nedenle hukukun üstünlüğü vatandaş olabilmenin baş koşuludur ve demokrasinin olmazsa olmazıdır.
Hukukun üstünlüğü sayesinde her kesimden insan hukuk önünde eşit haklara sahip olur. Aynı zamanda hukukun üstünlüğü yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı, yasama ve yürütmenin tarafsızlığı anlamına gelir. Demokratik teamüller gereğince hukukun üstünlüğüne herkesin eşit olarak uyması gerekir. Kişi hukukun üstünlüğü sayesinde temel hak ve özgürlüklerini devlet karşısında koruma imkanı bulur. Örneğin, hukukun üstünlüğü olan hiçbir devlette polis haksız yere kimseyi gözaltına alamaz.