Cevap: Arkeologların görevinin tanımı, uzman oldukları alana ve çalışma şekillerine göre değişebilmektedir. Lakin genel olarak bahsetmek gerekirse; arkeolog denen kimseler geçmiş kültürler hakkında bilgi edinmekle görevlidir. Arkeologların sorumlulukları genel olarak şu başlıklar altında toplanabilmektedir.
Kazı yapmak için uygun yerleri tespit etmek,
Jeofiziksel araştırmalar yürütmek,
Arkeolojik kazılar yapmak,
Arkeolojik kazılarda yardımcı olacak kazı ekibini yönetmek,
Araştırma sonucunda elde edilen bulguları temizlemek, sınıflandırmak, kayda geçirmek ve korunmasını sağlamak,
Belirli laboratuvar testleri yapmak,
Elde edilen sonuçları, başka verilerle karşılaştırmak,
Elde edilen arkeolojik eserlerin orijinalinin görünüşüne ilişkin sanal simülasyonlar oluşturmak,
Geçmişte var olmuş olan kültürlerin kökeni hakkında teori oluşturmak,
Arkeolojik açıdan önemli yapıların ve özellikle anıtların korunmasında rol oynamak
ARKEOLOJİ NEYİ İNCELER?
Peki arkeoloji neyi inceler, arkeolojinin amacı nedir? Cevaplanması gereken bir diğer önemli soruda budur. Aslında arkeoloji, günümüz teknolojilerini kullanarak, geçmiş uygarlıkların sırlarına ışık tutmayı amaçlamaktadır. Arkeoloji, geçmiş uygarlıkların kültürel yapısını, yaşam tarzlarını, düşünce tarzlarını ve gelişimlerini incelemekle sorumludur. Arkeoloji aslında geçmişe açılan bir kapıdır. Zira arkeoloji, yapılan araştırmalar sırasında elde edilen bulguları veya eserleri kullanarak, geçmişle bağlantı kurmayı amaçlamaktadır.
Arkeolojinin amacı kazı yapmak değildir. Kazı yapmak, arkeoloji için sadece bir araçtır. Arkeolojinin amaçladığı şey, geçmiş bulgular sayesinde insanlığın geçmişini aydınlatabilmek, insanlığın kökenine daha iyi bakış atabilmeyi kolaylaştırmaktır.
ARKEOLOJİNİN TARİH BİLİMİNE KATKILARI
cevap burada
Arkeoloji biliminin birçok alana katkısı vardır. Bu alanların başında tarih ve sosyoloji gelmektedir. Arkeolojinin tarih bilimine katkıları oldukça önem arz etmektedir. Zira arkeoloji bilimi sayesinde geçmiş uygarlıklara ait birçok buluntu elde edilmektedir. Bu da tarih bilimini yakından ilgilendirmektedir. Zira bu buluntular sayesinde, insanlık tarihinin boşlukları doldurulmaktadır. Tarih içerisinde yaşamış bir uygarlığın kullandıkları eşyalar, yaşadıkları evler vb. birçok şey arkeolojik çalışmalar neticesinde ortaya çıkarılmaktadır. Bu da insanlık tarihine ayrı bir kapı aralamaktadır. İşte tarih bilimi de bu kapıdan kafasını uzatarak, kendi bulgularını desteklemekte, yeri geldiğinde ise bu buluntuları baz alarak yeni teoriler ortaya çıkarmaktadır.
uzun oldumu bilmiyorum inşallah yararlı olmuştur
İYİ DERSLER