Günler böyle geçip gitmiş. Yaşlı kunduracı zengin olmuş. Ama onlara bu iyiliği kimin yaptığını çok merak ediyormuş.Bi gün karısına:- Bize kimin yardım ettiğini çok merak ediyorum, demiş. Onlara teşekkür etmek istiyorum. - Ozaman bu gece saklanalım. Gece olunca da gizlice bize kimin yardım ettiğini görelim, demiş karısı. O gece yine tezgâhın üzerine derileri bırakmışlar. Sessizce beklemeye başlamışlar.Gece yarısı olunca kapı açılmış. İçeriye iki minik adam girmiş. Tezgâhın yanına gelerek derilerden ayakkabı yapmışlar. Sabaha karşı da işlerini bitirip gitmişler.Yaşlı karı koca şaşkınlıkla onları izlemişler. Onlara nasıl teşekkür edeceklerini düşünmüşler. Sonunda birer kıyafet dikmeye karar vermişler. Bir iki gece sonra da diktikleri kıyafetleri tezgâhın üzerine koymuşlar.Saklanıp minik adamların gelmesini beklemişler. Az sonra kapı çalınmış. Cüceler kıyafetleri görüp mutlu olmuşlar. Hoplaya zıplaya gitmişler. Ama bir daha da gelmemişler.Kunduracı ve karısı iki minik adama teşekkür ettiklerini düşünüp mutlu olmuşlar. Onları hiç unutmamışlar. Metindeki "-" kullanımları doğrudur.Paragrafı dil bilgisi ve noktalama işaretlerine uygun halde yazar mısınız?
Uzak ülkeler'den birin'de yoksul bir kunduracı ve karısı yaşarmış. Kunduracı çok iyi kalp'liymiş. Fakat yaşlandığı için. Eskisi gibi çalışamıyormuş. Kazandıkları parayla ancak karınlarını doyurabiliyorlarmış. Elindeki son parayla bir parça deri almış. Akşam olduğu için yapacağı ayakkabı'nın derisini tezgâhın üzerine bırakmış. Yatmaya gitmiş. Ertesi sabah herzaman ki gibi erken'den kalkmış. Tezgâhın üzerine bakınca çok şaşırmış. Çünkü orda bi çift güzel ayak kabi duruyormuş. Ayak kabilar okadar güzel'mişki, çok zengin biri onları satın almış. Yaşlı kunduracı kazandığı parayla iki çift ayakkabı yapacak deri almış. Derileri yine tezgâhın üzerinde bırakıp yatmış. Uyandığında iki çift ayakkabı bulmuş.Dükkâna gelen müşteriler ayakkabıları çok beğenmişler. Bolbol para verip satın almışlar. Kazandığı parayla bu sefer dört ayakkabılık deri satın almış. Sabah kalktığında ayakkabılar hazırmış.Bu paragrafı dil bilgisi ve noktalama işaretlerine uygun halde yazar mısınız?
Uzak ülkelerden birinde yoksul bir kunduracı ve karısı yaşarmış. Kunduracı çok iyi kalpliymiş. Fakat yaşlandığı için eskisi gibi çalışamıyormuş. Kazandıkları parayla ancak karınlarını doyurabiliyorlarmış. Elindeki son parayla bir parça deri almış. Akşam olduğu için yapacağı ayakkabının derisini tezgâhın üzerine bırakmış. Yatmaya gitmiş. Ertesi sabah her zamanki gibi erkenden kalkmış. Tezgâhın üzerine bakınca çok şaşırmış. Çünkü orda bir çift güzel ayakkabı duruyormuş. Ayakkabılar o kadar güzelemiş ki çok zengin biri onları satın almış. Yaşlı kunduracı kazandığı parayla iki çift ayakkabı ve yapacak deri almış. Derileri yine tezgâhın üzerinde bırakıp yatmış. Uyandığında iki çift ayakkabı bulmuş.Dükkana gelen müşteriler ayakkabıları çok beğenmişler. Bol bol para verip satın almışlar. Kazandığı parayla bu sefer dört ayakkabılık deri satın almış. Sabah kalktığında ayakkabılar hazırmış.İyi çalışmalar.:)
5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "karşı" söz- cüğü sıfat göreviyle kullanılmıştır? A) Karşı dairede oturan yaşlı kadını rahatsız etmeyin. B) Onun tüm sözlerine hepimiz karşıyız. C) Periye eve sabaha karşı döndü, çok yorgundu. D) Bilimsel doğrulara karşı çıkmamalısınız.ACİL PLS