Sεℓαmℓαя'- Now, 6.sınıf; Cebirsel İfadeler konusunu anlatacağım. Şimdiden anlatımımı okuyanlara teşekkürler❤ Bir de senden bir ricam olucak: Ben senin için bu yazı ile uğraşmışım. Beni takip edebilir misin? Şimdiden teşekkür ederim♣Etmediysen de canın sağ olsun✿ Neyse, Çok vakit kaybetmeden konu anlatımımıza başlayalım:
Cebirsel İfadeler↷
➪İçinde en az bir bilinmeyen olan matematiksel ifadelere denir. Cebirsel ifadeler konusunun içine aslında denklemi de katabiliriz. Ben sana denklemi de anlatıcam. Cebirsel ifadelerde bilinmeyen olarak en çok 'x' kullanılır. Zaten en çok x kullanıldığı için 6.sınıfta çarpma işaretini .(nokta) ile gösteririz. Sadece x bilinmeyen değildir. Cevabı olmayan, ifadesi bilinmeyen her şeye bilinmeyen diyebiliriz. y, z, a, n, m, t, s, v, c, e, k(vb.)... Şimdi sana bazı şeyler anlatacağım, şöyle söyleyeyim; cebirsel ifadenin içindeki kavramlar diyebiliriz. Peki ya bunlar neler? Öğrenelim;
- Terim✨
- Sabit Terim✨
- Katsayı✨
- Değişken✨
- Benzer Terim✨
➪Önemli❗❕: Şimdiden söyleyeyim dedim, cebirsel ifadedeki sayı önündeki işareti ile alınmalıdır. Fakat bu sadece (-) ekside geçerli. (+) artıyı koymak zorunlu değildir ancak (-) eksiyi koymak zorunludur. Eğer koymaz isek bu bize hatalar yaptırabilir ve sınavda isek puan kaybedebiliriz. Bir de sabit terimde bir katsayı ve terimdir.
➪Terim✨: Cebirsel ifadedeki (-) ve (+) sayesinde ayrılan kısımlardır. Örnek;
- 3s-5+8s = Terimler 3 tanedir; 3s, -5 ve 8s.
➪Sabit Terim✨: Bilinmeyen bulundurmayan terime denmektedir. Örnek;
- 3s-5+8s = Sabit terimimiz -5'tir. Farkettiyseniz işaretiyle aldım.
➪Katsayı✨: Değişken ile çarpım durumunda olan ifadelere denir. Dediğimiz gibi sabit terim de bir katsayıdır. Bunu unutma. Örnek;
- 3s-5+8s = Katsayılar toplamı 3-5+8 = 6'dır.
➪Değişken✨: Cebirsel ifadedeki bilinmeyen ifadelerdir. Örnek;
- 3s-5+8s = Değişkenler a ve s'dir.
➪Benzer Terim✨: Değişken ve değişkenin kuvveti aynı olan terimlere denir. Örnek;
- 3s-5+8s = Benzer terimler 3s ve 8s'dir.
➪Şimdi ise Değişkene Değer Verip Cebirsel İfadenin Sonucunu bulma konusunu anlatacağım. Çok kolay☔ Örnek verelim:
- 4b-5 ifadesinin b= 25 için değeri aşağıdakilerden hangisidir? A) 10 B) 95 C) 200 D) 420. Cevabımız B) seçeneğidir. Çünkü 4.25 = 100-5 = 95'tir.
➪Şimdi ise Basit Cebirsel İfadelerin Anlamı konusunu anlatacağım. Bir ifadeyi daha basitleştirip kısaltmayı sağlar. Kısalttığımız ifade ile ilk ifade eşittir. Örnekler verecek olur isek:
- Karenin alanı; a.a = a2(kare)
- Dikdörtgenin çevresi; 2x+2y = (x+y).2(Aynı zamanda ortak çarpan parantezine alma).
- Eşkenar üçgenin çevresi; m.m.m = 3m
Denklem↷
➪Ters işlem yapılarak değişkenin değeri bulunur.
➪Toplama diyorsa çıkarma , çarpma diyorsa bölme yapılır.
➪Önemli❗❕: 5a ifadesinde 5 ile a çarpım durumundadır. 5.a diyebiliriz.
➪Örnek verelim.
- 8e+5=37 ise 2e'nin karesi kaçtır? Çözüm: Ters işlem yapıcaz. 37-5 = 32:8 = 4 = e. 4.2 = 8 üssü 2 = 64'tür. Anlatım bu kadardı.
İyi Dersler'