Cevap:
Felsefelik nedir ?
Bitkinin ballıbabagiller familyasından, Akdeniz ülkelerinde yetişen, yaprakları güzel kokulu, beyaz veya pembe çiçekli, bir yıllık ve otsu bir süs bitkisi olduğunu görürler.
Fesleğen diğer adı ile yani reyhan olarak da anılır, özellikle Anadolu’da bu şekilde isimlendirilir. “Dağlar kızı Reyhan” türküsünden anlaşıldığı gibi bu güzel kokulu bitki özel isim olarak da kullanılmaktadır.
Fesleğenin Faydaları Nelerdir?
- Hazımsızlık ve mide kramplarına karşı etkilidir.
- Mide bulantısını kısa sürede geçirir.
- Anti stres etkisi vardır.
- Sinirlilik, uykusuzluk, stres ve depresyona karşı etkilidir.
- Pamukçuk ve ağız içi yaralarının iyileşmesine yardımcı olur.
- Epilepsi, migren ve baş ağrısı tedavisinde etkilidir.
- Bal ve zencefil ile kaynatıldığında solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
- Grip, astım, bronşit gibi rahatsızlıklara karşı etkilidir.Balgam söktürücüdür.
- A vitamini bakımından zengindir.
- Bu sayede ağız boşluğu ve akciğer kanserine yakalanma riskini düşürür.
- İçeriğinde bulunan K vitamini sayesinde kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.
- Fesleğen suyu, mantar gibi deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
- Demir, manganez, potasyum ve bakır mineralleri bakımından zengindir.
- Böcek ve arı ısırıklarında fesleğen suyu tedavi amaçlı kullanılabilir.
Fesleğenin Zararları Nelerdir?
Ölçülü tüketildiğinde sağlık için faydalı olan bu bitki, aşırı tüketilmesi halinde ciddi sindirim sorunlarına yol açabilir. Ayrıca normalden daha fazla fesleğen tüketilmesi, kanseri de tetikleyebilir. Güçlü maddeler içeren fesleğen, akşam vakitlerinde tüketilirse uykuyu kaçırabilir. Kanamayı arttıran özellikleri olduğu için, regl döneminde tüketilmesi önerilmez. Hamilelerin ve emziren annelerin fesleğen tüketmeden önce doktoruna danışması gerekir.
● iyi dersler dilerim ♡♡