Soru 1
İlkçağ felsefesi deyince yaygın olarak Yunan felsefesi akla gelir ancak İlkçağ kavramı çok geniştir. Bu uzun zaman aralığında birçok kültür doğup gelişmiştir. Mısır, Mezopotamya(Sümer, Akad, Babil, Asur), Hitit, Fenike, Yahudi, Yunan, Pers, Roma, Kartaca kültürlerini de İlkçağ felsefesi içine dahil edebiliriz.
Bu parçadan hareketle hangi yargılara ulaşılabilir?
1-
2-
3-
4-
Soru 2
“… Erdemli ve mükemmel şehir bütün organları tam ve sağlıklı bir bedene benzer. Bedenin organları birbirinden farklı ve bu organların yaradılışları da birbirinden üstündür. …”
"Farabi’nin El-Medinetü’l Fâzıla"
Farabi devleti bir bedene (organizmaya) benzetmektedir. Farabi’nin bu görüşüne katılıyor musunuz? Katılıyorsanız argümanlar kullanarak bu görüşü temellendiriniz. Katılmıyorsanız yine argümanlar kullanarak bu görüşü çürütünüz.
Soru 3
T.Hobbes'in "Leviathan" adlı eserinde geçen "Vatandaşın özgürlüğü, egemenin sınırsız gücüyle tutarlıdır." sözünü açıklayınız.
Soru 4
Spinoza “Etika” adlı eserinde; aklın emirleri doğrultusunda herkesin yalnızca kendisine faydalı olanı aramasının kabul edilmesini, ahlaklılığın değil ahlaksızlığın kökü olarak belirlemiştir.
Spinoza'nın eleştirdiği insan davranışıyla ilgili günlük yaşamdan yola çıkarak bir örnek olay kurgulayınız.
( Daha fazlası için; ogmmataryel.eba.gov.tr)
Daha çok yazmama eodev izin vermiyor.