Cevap:
. Kimya Disiplinleri
1. Biyokimya:
Canlıların yapısında yer alan maddeleri moleküler düzeyde inceler. Hastalıklara karşı ilaç, besinlerin daha uzun süre bozulmadan saklanabilmesi amacıyla koruyu maddeler veya tarım ilaçları gibi ürünleri üretirler ayrıca hastalıkların tahlil edilmesi amacıyla hastadan alınan kan ve idrar biyokimyacılar tarafından tahlil edilir.
Bu alandaki uzmanlara Biyokimyager adı verilir
. Kimya Nedir?
Kimya, maddelerin yapılarını ve nasıl oluştuklarını ayrıca bu maddelerden yeni bir maddenin nasıl yapılabileceğini araştırır. Aslında çevremizdeki her şey kimyanın konusu olabilir ve bu özelliğinden dolayı tüm bilim dalları bir şekilde kimya ile ilişkilendirilebilir.
Bu kadar geniş bir yelpazeye sahip olmasına rağmen “Kimya ne işimize yarayacak?” sorusuna cevap vermekte zorlanabiliriz.
Açıklama:
İçindekiler
Kimya nedir?
Günlük hayatımızda kimya
Kimya disiplinleri
Biyokimya
Analitik kimya
Organik kimya
Anorganik kimya
Fizikokimya
Polimer kimyası
Kimyacıların Çalışma Alanları
Kimya öğretmenliği
Kimya mühendisliği
Metalürji mühendisliği
Eczacı
Kimyager
2. Analitik Kimya:
Bir maddenin hangi yapılardan oluştuğunu ve bu yapıların o maddede bulunma oranı ile ilgilenir. Örneğin ürettiği yiyeceklerin yapısında hangi maddeden (karbonhidrat, yağ, protein gibi) ne kadar oranda bulunduğunu öğrenmek isteyen bir fabrika Analitik Kimyaya ihtiyaç duyar.
3. Organik Kimya:
Karbon ve Hidrojen yapılı molekülleri inceler. Canlıların yapısını oluşturan moleküller Karbon ve Hidrojen yapılıdırlar dolayısıyla Organik Kimya denilince akla canlıların molekülleri gelmektedir.
4. Anorganik Kimya:
İnorganik kimya da denilir. Organik olmayan yani yapısında Hidrojen ve Karbon bulunmayan molekülleri inceleyen kimya dalıdır.
5. Fizikokimya:
Fiziksel kanunların kimyaya uygulanmasını inceler. Örneğin bir kirleticinin ortamdan uzaklaştırılmasını araştıran bir fizikokimya uzamanı bu işlemin; termodinamiğini ve kinetiğini inceler.
6. Polimer Kimyası:
Poli, çok anlamına gelen Latince bir kelimedir. Mono ise tek anlamına gelmektedir.
Polimerler, basit yapılı monomerlerin düzenli bir şekilde bir araya gelmesiyle oluşan büyük yapılı moleküllerdir. 19. yy ile beraber birçok polimer ürün sentezlenmiştir
umarım yardımcı olabilmişimdir ♥️♥️
Yazar:
mariamcxol
Bir cevabı oylayın:
11