Cevap:
Dil Sınavına Nasıl Çalışılır?
Sınava girecek öğrencilerin bu sorusuna cevap verebilmek için öncelikle ne amaçla dil sınavına hazırlandığımızı bilmemiz gerekir.
Amacımız üniversite dil puanı ile yerleşebileceğimiz bir bölüm kazanmak mı yoksa üniversiteden sonraki kariyerimiz için dil yeterliliğimizi ispat etmek mi?
Birebir özel ders ile amacımız ne olursa olsun dil sınavlarına hazırlık yapabiliriz lakin önceliğimizi lisede dil bölümünü okuyan öğrencilerimize verelim ve “YKS Dil sınavına nasıl hazırlanmalı?” sorusuna cevap arayalım.
YKS Dil Sınavına Nasıl Hazırlanmalı?
YKS Dil Sınavı, lisede yabancı dil bölümünü seçip okuyan ve üniversitede de dil bölümünde okumak isteyen öğrencilerin gireceği sınavdır.
Sınav temel olarak öğrencilerin İngilizce kelime ve gramer bilgileri aracılığıyla yabancı dilde okuduğunu anlama beceresini ölçmektedir.
YKS Yabancı Dil testine girebilmek için öncelikle Temel Yeterlilik Testini(TYT) geçmek gerekir. Dolayısıyla YKS Dil Sınavı aslında sadece yabancı dilden oluşan bir sınav değil Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler derslerinden de oluşan iki aşamalı bir sınavdır.
Yani sadece yabancı dil çalışmak bu sınavda başaralı olmanız için yetmeyebilir. Unutmayın, dil puanınızın yüzde 40’ı Temel Yeterlilik Testinden yüzde 60’ı Yabancı Dil Testinden elde edilir.
Peki, asıl sorunumuz olan ve sınavın yüzde 60’lık bölümünü oluşturan dil sınavına nasıl hazırlanmalıyız?
İlk olarak odaklanacağımız dört noktayı belirleyelim: kelime bilgisi, gramer, okuduğunu anlama ve soru çözümü.
Bu dört önemli konuda nelere dikkat edeceğimize bakalım.
Sınavın tartışmasız en önemli parçası kelime bilgisidir. Çünkü grameri yüzde yüz bile biliyor olsanız kaçırdığınız bir kelimeden dolayı soruyu yanlış çözebilirsiniz. Okuduğunu anlamanın temel unsuru gramer değil kelime bilgisidir.
Kelime çalışmaya öğrenci mümkün olan en erken zamanda başlamalı ve sınav zamanına kadar düzenli olarak çalışmaya devam etmelidir. Bol bol yabancı dizi izlemek, yabancı dil ile yazılmış kitaplar okumak oldukça fayda sağlayacaktır.
Kelime çalışmayı zor yapan şey kelime bilgisinin sınırının olmamasıdır. Bu yüzden yabancı dili hayatımızda aktif olarak kullanmalıyız. Telefonunuzun, bilgisayarınızın dilini İngilizce yapın. Kendinize bir kelime kutusu veya defteri yapın ve öğrendiğiniz her yeni kelimeyi ekleyin. Gözünüzün görebileceği her yere bilmediğiniz kelimeleri asın. Haberleri yabancı dil olarak dinleyin.
Ne kadar çok kelime bilirseniz başarı durumunuzu o kadar yükseğe taşıyabilirsiniz.
Gelelim, gramere nasıl çalışacağımıza? Gramerin temeli de konu anlatımları ve bol soru çözümüdür. Detaylı bir şekilde bakılıp, çıkabilecek her soru tipi çözülmeli ve yapılan yanlışlara odaklanılmalıdır. Kelime bilgisine göre gramer konusunu halletmek çok daha kolay olacaktır.
Ve son olarak tabi ki soru çözümü. Sadece çalışmak yeterli olmayacaktır elbette. Çalıştığımız her konunun ardından olabildiğince çok soru çözmeli ve her soru tipine bakmaya çalışmalıyız. Kendimize günlük hedefler koyup bu hedefleri tamamlamak konusunda ısrarcı olmalıyız.
Bu konuda ailelerin öğrencilere desteği de çok önemlidir. İlk olarak onlara inandığınızı hissettirin. Siz inanınca onlarında inandığını göreceksiniz. Çok fazla ısrarcı olmamakla beraber çalışmalarında destekçi olmanız öğrencileri rahatlatacaktır.