Cevap:
ava direnci, hava içerisinde hareket eden cisimlere hava tarafından uygulanan ters yönlü, sürtünmeden kaynaklanan kuvvettir . Hava, herhangi bir cisme her yönden baskı yaparak, değişik yönlerden farklı kuvvetler uygular.
Baskı uygulanan cismin yoğunluğu eğer havanınkinden düşük ise (uçan balonlarda olduğu gibi), bu durumda havanın kaldırma kuvveti nedeniyle cisim yukarı doğru yükselir.
Havanın bu kaldırma kuvvetinden uçaklarda faydalanmaktadır. Özellikle motorsuz uçaklar (planör) havanın kaldırma kuvveti sayesinde havada kalarak uçuşlarını gerçekleştirmektedirl er.
Hava direncinden olumlu olarak yararlanan diğer bir araç paraşütlerdir . Hava direnci olmasa paraşüte yeteri kadar hava vurmaz böylece daha hızlı şekilde yere doğru inerdi.
Hava direnci olmasaydı bazı araçlar daha rahat giderek yakıt tüketimini azaltacaktır . Bazı savaş uçakları, özellikle uçak gemilerine inenler yavaşlamak için arkalarında açılan paraşütü kullanır. Hava direnci olmasaydı uçaklarda yön kontrolü olmaz, daha hızlı ve daha kontrolsüz bir şekilde inerdi.
Bazı yelkenli teknelerde de havadan yararlanamayıp hareket edemeyecekti.
Hava yaşamamamız için ne kadar gerekli ise hava direnci de birçok uygulamalar için o kadar gerekli bir güçtür .
Açıklama:
İYİ DERSLER_@kumsalceren199