Cevap:
↓↓Hristiyanlık ve Roma↓↓
Hz. İsa'nın ölümünden sonraki yıllarda, Pavlus günümüzde İncil'in Yeni Ahit'in bölümünün bir parçası olan pek çok mektup yazdı. Roma vatandaşı olan Pavlus bu mektupları Roma İmparatorluğu sınırları içerisinde yaşayan küçük Hristiyan topluluklarına gönderdi. Bu mektuplar bize Pavlus ve Hristiyan yoldaşlarının o dönemde Hristiyan olmanın ne anlam ifade ettiğini halen anlamaya çalıştıklarını gösterir. Yahudilik ve Hristiyanlık; Hristiyanlık ve Roma hükümeti arasındaki ilişkinin tam olarak ne olduğu ile ilgili konular o dönemin öne çıkan tartışma konuları arasındaydı.
↑↑ ↑↑
Roma İmparatorluğu aniden ve hızlı bir biçimde Hristiyan olmadı. İmparatorluktaki dini inançlar zaman içinde yavaş bir değişim gösterdi. Batı Roma İmparatorluğu'nun yıkıldığı MS 476 yılında, Hristiyanlık hala yayılma aşamasındaydı. Şunu da unutmamak gerekir; Hristiyanlık birdenbire veya tamamen son halini almış şekilde ortaya çıkmadı. Hristiyanlık Yahudi gelenekleri doğrultusunda ortaya çıktı ve yüzyıllar boyunca Roma'daki kültürel ve siyasi yapılardan etkilenerek şekillendi.
Günümüzde hala geçerli olan bir örneğe bakacak olursak, Roma Katolik Kilisesi'nin başında bulunan Papa, unvanını Roma'da eskiden yüksek rahiplik seviyesi olan pontifex maximus'tan alır. Roma kültürü tamamen değiştirilmemiş, ancak sık sık başka insanlar ve kültürlerle etkileşime geçtikçe farklı amaçlar kazanmıştır.
Hristiyanlık, hem Yahudilikten ve hem de Roma'daki kültürel kurumlardan büyük ölçüde etkilendi. Bu yüzden, bu tarihsel bağlamı göz önünde bulundurmadan Hristiyanlık dininin gelişimini tam olarak anlamamız mümkün değildir.
Açıklama:
Roma'nın Hristiyan Olması
MS 313 yılında, imparator Konstantin diğer pek çok dinle birlikte Hristiyanlığa da yasal statü kazandıran Milano Fermanı'nı yürürlüğe soktu. Bu Hristiyanlık tarihi için önemli bir gelişme olsa da, geleneksel Roma inançlarının yerini tam anlamıyla Hristiyanlığa bırakması anlamına gelmiyordu.
325 yılında Konstantin, Hristiyan liderlerin toplanıp hangi Hristiyanlık inancının resmî (ortodoks) olduğuna karar verdikleri İznik Konsili'ni topladı. Bu konsilin sonucunda üzerinde anlaşma sağlanan inançlar doğrultusunda Nicaea (İznik) Mezhebi ortaya çıktı.
MS 380 yılında İmparator Theodosius, Hristiyanlığı ve özellikle İznik Hristiyanlığı'nı Roma İmparatorluğu'nun resmî dini haline getiren Selanik Fermanı'nı yürürlüğe soktu. Pek çok Hristiyan mezhebi kafir ilan edildi, yasal statüsünü kaybetti ve mallarına Roma Devleti tarafından el konuldu.