Merhaba
Öznel Yargılı Cümleler
❥ Öznede, yani söz söyleyen kişide oluşan nesnelerin gerçeğine değil, kişilerin duygu ve düşüncelerine bağlı olan, bu nedenle de kişiden kişiye değişebilen yargılardır.
❥Öznel anlatımda kişi, cümleye kendi duygularını katar, bir yorum yapar.
❥Bu tür yargılar "bence, bana" göre anlamı taşır.
Örnek;
- "Güney Marmara'nın en güzel şehri Bursa'dır." cümlesinde en güzel şehir ifadesi kişiye eden kişiye değişebileceği için özneldir.
- "Orhan Veli, şiirimizde yüzyıllardır egemen olma romantizmini yıktığı için başarılı olmuştur." cümlesindeki başarılı olmuştur yargısı kişiden kişiye değişebileceği için özneldir.
- "Atatürk'ün söylev adlı eserin zengin bir karakterler kitabı olduğundan okuyacağı, hep ilgi çekici gelmiştir." cümlesinde ilgi çekici ifadesi bu cümleye yorum katmıştır, dolayısıyla özneldir.
Nesnel Yargılı Cümleler❥ Öznenin, yani söz söyleyen kişinin düşünce ve duygularına değil, nesnenin, varlığın kendi gerçeğine dayanan, dolayısıyla kişilere göre değişmeyen yargılardır.
❥Bu tür yargıların yorum ve değerlendirme içermeme,kanıtlanabilir özellikte olma gibi özellikleri vardır.
Örnek;
- "Güney Marmara'nın kış turizmi ve otomatik Merkezi Bursa'dır. " cümlesinde kanıtlanabilir yargılar olduğu için cümle nesneldir.
- "Orhan Veli Türk şiirine yüzyıllardır hakim olma romantizm duygusunun şiirlerinde işlemiştir." cümlesi nesneldir.
- "Atatürk'ün söylev adlı eserinde Kurtuluş Savaşı'ndaki en öndeki karakterleri ve onlara karşı mücadele edenleri görebilirsiniz." cümlesinde Kurtuluş Savaşı'ndaki kişileri ele aldığından bu da kanıtlanabileceğinden nesneldir.
Başarılar.
#Evcilkedi