Avrupa’da gelişen Sanayi İnkılabı ile sanayileşen Avrupalı devletler ürettikleri ürünleri kapitülasyonlar sayesinde Osmanlı ülkesine kolaylıkla ihraç ettiler. Osmanlı pazarları Avrupa’dan gelen maliyeti düşük sanayi mallarıyla doldu. İnsanlar, ithal ürünleri satın almaya yöneldiler. Buna göre Sanayi İnkılabı’nın Osmanlı Devleti’nde aşağıdakilerden hangisine neden olduğu söylenebilir? A) İşsiz insan sayısında azalma olmasına B)Küçük el tezgâhlarının sayısında artış yaşanmasına C)Devletin vergi gelirlerinin çok yüksek düzeye ulaşmasına D)Ülke topraklarının uluslararası açık bir pazara dönüşm
SORU:6 Mustafa Kemal'in doğduğu Selanik, önemli bir liman şehri olmasının yanında demiryolu ile de Belgrad, Manastır ve İstanbul gibi önemli şehirlere bağlanmaktaydı. Bu durum Selanik'in hem batı ile ilişkisini kolaylaştırmış hem de sosyal ve kültürel yönden gelişmesine zemin hazırlamıştır. Avrupa'da çıkarılan gazete, dergi ve kitaplardaki fikirler çok uluslu bir yapıya sahip olan Selanik üzerinden Osmanlı Devletinde yaşayan azınlıkları bağımsızlıkları isteme konusunda etkilemiştir. Bu bilgiye göre Selanik şehri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez ? A)Milliyetçilik akımının etkisine açıktır. B)Avrupa'dan çıkan fikirlerin geçiş noktasındadır C)Şehirde inanç birliği vardır. D)Ticari faaliyetler için uygun bir konumdadır.
Kuranı kerime göre 7 sınıf insan vardır yüce Allah kendi gölgesinden baska hiçbir gölge bulunmayan kıyamet gününde bunları kendi arşının gölgesinde muhafaza edecektir.Bu 7 sınıf insandan 5 tanesini yazınız.