Cevap: D şıkkıdır.
Merhaba! Şıklara bakarak ilerleyelim.
A) “Yazar için günlük tutmak, bir bakıma yaşamla yazılı ilişki kurmaktır.” cümlesinden yazarın günlük tutmasındaki amacın içini dökmek,rahatlamak olduğunu anlarız.
B) “Yazarlar, düşüncelerinin gürültülü
devinimleriyle ağırlaşan beyinlerine soluk aldırmak, bu arada biriken üretimlerini boşaltarak bilgelik özlemlerini de gidermek amacıyla günlüklerine sokulurlar.” cümlesinden yazarların özlemlerini yansıttıklarını anlayabiliriz.Dolayısıyla cevabımız B şıkkı olamaz.
C) “Varlığımı kantlayacak olayları, olguları,
durumları bir araya toplamak, bir yaşantı evreninin temelini atmaktır.” cümlesinden günlük tutmanın yazarlara yazma alışkanlığı kazandırdığını söyleyebiliriz. Çünkü yazarlar günlük yazarkende aynı şiir, roman vs. yazarken yaptıkları gibi olayları,duyguları,olguları... Bir araya toplarlar.
D) D şıkkı dışındaki tüm şıkları metinle doğrulayabiliyoruz fakat metinde D şıkkına dair bir şey söylenmiyor.Dolayısıyla cevabımız D şıkkı.
E) “Bir de şiir, öykü, roman üstüne çalışırken karşılaştıkları zorluklar,
yapıtların oluştururken geçirdikleri evreleri, duyduklarrestetik kaygıları dile getiren bir "iş takvimleri" vardır.” cümlesindense eseri (şiir,öykü vb.) yazarken nası aşamalardan geçildiği yani sanatsal süreci ile ilgili ipuçları verdiğini görürüz.
Ek bilgiler:Sanatsal süreç nedir?
Sanatsal süreç o eseri yaparken geçilen aşamaları anlatır.Sanatsal süreç 1960-1970 yılları arasında popülerleşmiş ve önem kazanmıştır.
İş takvimi nedir?
İş takvimi yapılan işin hangi tarihte başladığını ve hangi tarihte bittiğini gösterir.
Şiir nedir?
Duygu, düşünce ve deneyimlerden oluşan yazı bütünüdür. Kıta ve dörtlüklerden oluşur.
Roman nedir?
Konusu oluşmuş veya oluşabilcek olaylardır. Oluşabilcek olaylar yazılırsa kronolojik sıraya göre anlatılır.
Öykü nedir?
Gerçek veya gerçek olabilcek olayları dikkat çeken bir şekilde anlatmaktır.