Cevap: B şıkkıdır.
Selam , şıklara bakarak ilerliyelim.
A) ''Aşk, ayrılık, ölüm temalarını işlediği bu şiirlerinde Garip akımının izleri görülür.'' A şıkkında Turgut Uyar'ın ''Garip'' şiirinden etkilendiği söyleniyor ve bu cümlede bunu kanıtlamakta yani A şıkkı olamaz.
B) B şıkkında Turgut Uyar'ın yaptıklarıyla başkalarına örnek olduğu söyleniyor fakat metinde bunla alakalı bir cümle yok.Yani cevabımız B şıkkı.
C) C şıkkında Turgut Uyar'ın şehir yaşamının karmaşasını şiirlerine yansıttığı söyleniyor. Metindeki ''Büyük kent yaşamını bütün karmaşıklığı ve sarsıntılarıyla içeren bir şiir oluşturdu.'' cümlesi olduğu için C şıkkı da olamaz.
D) ''Sanatını, halk şiirinin deyişleri ve Divan şiirinin biçimlerinden yararlanarak geliştirdi.'' bu cümledense Türk şiir geleneklerinden yararladığını anlayabiliriz.
E) E şıkkında Turgut Uyar'ın şiirlerini düzyası havası taşıyan bir dille yazdığı söylenmektedir. '' Şiirle düzyazı arasındaki ayrımı ortadan kaldırdı;'' cümleside bunu kanıtlamakta.
Garip akımı nedir?
Garip akımı 1940 yılında ortaya çıkmıştır. Bu akım şiirdeki belli kalıplara karşı çıkmıştır. Ve şiirde sadeliği savunurlar.
Garip akımının temsilcileri:
- Orhan Veli Kanık
- Oktay Rıfat
- Melih Cevdet
Lirik şiiri nedir?
Lirik şiiri Eski Yunan Edebiyatının bir parçasıdır.Lirik şiiri direk olarak insanların duygularına etki eder.Şairin duygularını anlatır.