Cevap:
kaynama noktası
Kaynama noktası, sıvının buhar basıncının dış basınca eşit olduğu andaki sıcaklığıdır. Buhar basıncı yüksek olan sıvılar uçucudur ve kaynama noktaları düşüktür. Vakum işlemiyle buhar basıncı arttırılarak, kaynama noktası yüksek olan sıvılar oda sıcaklığında kaynatılabilir.
donma noktası
Katı-sıvı çözeltiler saf çözücülerden daha düşük sıcaklıkta donmaya başlar.Saf su donarken çözeltideki çözücü moleküllerine göre daha kolay istiflenir. Uçucu olmayan çözünen molekülleri ise çözücünün donmasını engellediği için donması için daha fazla soğutulması gerekir yani donma noktası düşer.Ayrıca çözeltinin donması sırasında sıcaklık,doymuş çözelti oluncaya kadar sürekli düşer.
Çözeltiler çözücünü saf haline göre daha düşük sıcaklıkta donar.Çözeltinin belirli bir donma noktası yoktur.Doymamış bir çözelti donmaya başladığında sıcaklık değişmeye devam eder.
Doygunluga ulaşan çözeltinin donma sıcaklığı sabittir.Çözeltinin derişimi ne kadar büyükse donma noktası da o kadar küçük olur.Donma noktasında ki düşüş çözünenin cinsine bağlı değildir.
Açıklama:
i