Merhaba,
Öncelikle cevabınız → Benzetme var.
Cümleye dikkatli baktığımızda ''boncuk gözler'' benzetmenin yapılmış olduğu kelime grubudur. Başka bir deyişle; gözlerin boncuğa benzetilmesi anlamına gelmektedir.
''Gibi'' kelimesi kullanılmamış, neden benzetme var; şeklinde sorarsanız, her benzetmede ''gibi'' edatı kullanılması zorunlu değildir. Anlamsal olarak da baktığımızda benzetme olabilir.
Şimdi gelelim benzetme sanatına;
>>>Benzetme nedir?
Bir varlığı başka bir varlığa benzetmek, bir yön bakımından andırmak da diyebiliriz. Benzetmenin diğer adı teşbihtir.
- ''Gibi, kadar'' vb. edatlar kullanılarak yapılır. Benzetme edatlarıdır, bu kelimeler.
- Ancak sorunuzda olduğu gibi, edat kullanılması zorunlu değildir.
>>>Benzetme unsurlarına gelirsek eğer; Benzeyen, Benzetilen, Benzetme Edatı, Benzetme Yönü. Bu 4 unsura dikkat edeceğiz. Benzeyen, bizzat o şahıs, nesnedir. Benzetilen, o şahsın/nesnenin kime/neye benzetilmesidir. Kendisine benzetilendir. Benzetme edatı, benzetme yaparken kullandığımız yardımcı kelimelerdir. Benzetme yönü, ne açıdan/hangi özellik hakkında benzetme yaptığımızdır. Örnekler üzerinden gidelim:
→Ahmet zürafa gibi uzun boylu.
Bu cümlede benzetme uzun boy yönünden yapılmıştır. Zürafanın uzun bir hayvan olması ile aralarında bağlantı kurulmuştur. Benzeyen, Ahmetin boyu; benzetilen (kendisine benzetilen), zürafa; benzetme edatı, gibi ; benzetme yönü, uzun boy. Bir örnek daha yapalım;
→Ninemin pamuk kalbini hiç kırmazdım.
Şimdi ise bu cümlede pamuk kalp, derken iyi niyet vurgulanmıştır. Anlatılmak istenen anlam benzetme yolu ile anlatılmıştır. Unsurlara baktığımızda; Benzeyen, kalbi; benzetilen pamuk; benzetme edatı yoktur ; benzetme yönü, iyi niyet.
Başarılar dilerim.
#OptiSınav