Osmanlı Devletinin başkentleri arasında ilk olarak bilinen başkenti Söğüt olmaktadır. Ertuğrul Gazi tarafından alınan Bilecik’ten sonra başkentin Söğüt olarak belirlendiği kabul edilmektedir.
Söğütten sonra başkent İznik olarak kabul edilmiş ve devletin sınırlarının genişlemesi ile fetih hareketleri hızlanmıştır. İznik’ten sonra başkent tekrar Bilecik olarak kabul edilmiştir. Bilecik’ten sonra ise başkent olarak Bursa 1326 da başkent kabul edilmiş ve tam 39 yıl Osmanlı Devletinin başkenti olarak kalmıştır.
Bursa’dan sonra 1365 yılında Osmanlı Devletinin başkenti Edirne olarak kabul edilmiştir. Osmanlı Devletinin iskan siyaseti düşüncesi ve İstanbul'u fethetmek niyeti taşıması Edirne’yi başkent yapmanın nedenleri arasında yer almaktadır. Edirne başkent olarak tam 88 yıl kalmış daha sonra ise İstanbul fethedildikten sonra başkent değiştirilmiştir.
Osmanlı Devletinin kuruluşundan itibaren elde etmeye çalıştığı İstanbul’un fethedilmesi sayesinde İstanbul başkent ilan edilmiş ve yıkılış sürecine kadar başkent İstanbul olarak kalmıştır. Osmanlı Devletinin yıkılma döneminde İstanbul’un kuşatılması nedeniyle Atatürk tarafından başkent Ankara’ya taşınmış ve böylelikle yeni bir Türk Devletinin kurulduğu gösterilmiştir. İstanbul Osmanlı Devletinin 470 yıl boyunca başkenti kabul edilmiştir. Osmanlı Devletine ait mimari eserlerin çoğunun İstanbul’da yer almasının nedeni de başkent olmasından kaynaklanmaktadır.
Osmanlı Devletinin başkentlerini sırasıyla belirtmek gerekirse ilk başkent Söğüt ikinci başkent İznik üçüncü başkent Bilecik dördüncü başkent Bursa altıncı başkent Edirne ve yedinci başkent İstanbul olarak kabul edilmektedir. Osmanlı Devletine en uzun başkentlik yapan iki il Edirne ve İstanbul’dur.
Osmanlı tarihinde en önemli eserlerin yer aldığı başkentlerde Osmanlı Devletinin izleri yer almaktadır.
iyi dersler