MERHABA , CEVAP :DULKADİROĞULLARI
AÇIKLAMA :Anadolu Türk Siyasi Birliği ne zaman sağlandı? Anadolu Türk Siyasi Birliği, 1515 yılında yaşanan Turnadağ Savaşı ile Dulkadiroğulları topraklarının Osmanlı Devleti’ne katılması sonucunda sağlanmıştır.
ANADOLU TÜRK SİYASİ BİRLİĞİ NEDİR?
Siyasi birlik, belirli bir alanı yöneten ve karar mekanizmasını oluşturan yapı anlamına gelen bir kavramdır. Türk Siyasi Birliği, Anadolu devletlerinin tek bir çatı altında yönetilmesi amacıyla ortaya çıkmıştır. Türk devletleri; askeri, ekonomik ve sosyal gücün bir merkezde toplanması sayesinde güçlerini arttırmışlardır. Örnek olarak, Osmanlı Devleti’nde 1402 – 1413 yılları arasında şehzadeler arasındaki mücadele dolayısıyla dört başkentin olması güç odaklarını dağıtıyordu. Bu doğrultuda, güç birliğinin önemi tarih boyunca kendini göstermiştir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin var olduğu süreçte Alaattin Keykubat sayesinde birlik sağlanmıştır. Osmanlı Devleti’nde ise birlik kurmak adına en değerli çalışmalar Yıldırım Beyazıt döneminde yapılmıştır. Ankara Mücadelesi sonrasında kopan birlik Çelebi Mehmet sayesinden tekrar kurulmuştur. Yakın tarih devrinde yaşanan Kurtuluş Savaşı sonrasında İstanbul ve Ankara’da farklı hükümetlerin yer almasıyla beraber Anadolu Türk Siyasi Birliği bozulmuştur. Sonuç olarak, merkezi otorite mekanizmasının güçlenmesi adına oluşturulan Anadolu Türk Siyasi Birliği, tarih boyunca değişen siyasal yapı ile birçok engel ile karşılaşmıştır.
Türk Siyasi Birliğini Sağlama Faaliyetleri
Siyasi birlik, belirli bir alanı yöneten ve karar mekanizmasını oluşturan yapı anlamına gelen bir kavramdır. Türk Siyasi Birliği, Anadolu devletlerinin tek bir çatı altında yönetilmesi amacıyla ortaya çıkmıştır. Türk devletleri; askeri, ekonomik ve sosyal gücün bir merkezde toplanması sayesinde güçlerini arttırmışlardır. Örnek olarak, Osmanlı Devleti’nde 1402 – 1413 yılları arasında şehzadeler arasındaki mücadele dolayısıyla dört başkentin olması güç odaklarını dağıtıyordu. Bu doğrultuda, güç birliğinin önemi tarih boyunca kendini göstermiştir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin var olduğu süreçte Alaattin Keykubat sayesinde birlik sağlanmıştır. Osmanlı Devleti’nde ise birlik kurmak adına en değerli çalışmalar Yıldırım Beyazıt döneminde yapılmıştır. Ankara Mücadelesi sonrasında kopan birlik Çelebi Mehmet sayesinden tekrar kurulmuştur. Yakın tarih devrinde yaşanan Kurtuluş Savaşı sonrasında İstanbul ve Ankara’da farklı hükümetlerin yer almasıyla beraber Anadolu Türk Siyasi Birliği bozulmuştur. Sonuç olarak, merkezi otorite mekanizmasının güçlenmesi adına oluşturulan Anadolu Türk Siyasi Birliği, tarih boyunca değişen siyasal yapı ile birçok engel ile karşılaşmıştır.Türk Siyasi Birliğini Sağlama FaaliyetleriOsmanlı Devleti’nin Anadolu’da Türk Siyasi Birliğini sağlama faaliyetleri (1299-1402 yılları arasında) hakkında bilgi verelim. Osmanlı Devleti, siyasi birliği sağlamak adına Anadolu’da yer alan beyliklerin iç meselelerinden yararlanmıştır. Şartları uygun hale getirmek isteyen Osmanlılar, destekledikleri kişilerin tahta geçmesi için büyük uğraşlar vermişlerdir. Örnek olarak, Karesioğulları’nın Osmanlı bünyesine alınması için Orhan Bey taht yarışına karışmıştır. Aynı zamanda Osmanlı Devleti, savaşın yanı sıra sosyal sorunalar yardımıyla da toprakları ele geçirmeye çalışmıştır. Germiyanoğlu Süleyman Bey, askeri mücadele sırasında Osmanlıların desteğinden yararlanmak amacıyla kızının şehzade Bayezid ile evlenmesine ön ayak olmuştur. Evliliğin sonucu olarak Osmanlılara Emet, Simav, Tavşanlı ve Kütahya sunulmuştur. Bir diğer örnek ise Hamitoğulları’nın baskı altındayken Osmanlılara başvurması üzerinden verilebilmektedir. 1381 ve 1382 yılları arasında az bir miktar para karşılığında Akşehir, Seydişehir, Karaağaç, Beyşehir ve Yalvaç; Osmanlı İmparatorluğuna bırakılmıştır.
Siyasi birlik kurma çabasına Yıldırım Bayezid ve Sultan I. Murad dönemlerinde yapılan çalışmaların katkıları çok önemlidir. Sultan I. Murad, beyliklerin başında Osmanlı ile olumlu etkileşim kuran yöneticilerin olmasına özen göstermiştir. Beylikler, bu sayede Osmanlı kültürüne yaklaşmış ancak kendi yapılarını da korumuşlardır. Bu çalışmaları takip eden yıllarda Yıldırım Bayezid ile beraber merkezi otorite kurulmuştur. Beyliklerin üzerinde kurulan hakimiyet, Osmanlıların hedefine ulaşmasına olanak sağlamıştır. Osmanlı elde tutulan beyliklerin merkezinde bir Osmanlı şehzadesini bulundurmak istemiştir. Bu doğrultuda halkın Osmanlıya ısındırılarak yönetim biçimini alışmaları hedeflenmiştir.
~BAŞARILAR♡<