Cevap:
Veziriazam: Padişahtan sonra en yetkili kişi veziriazamdır. Padişahın sağ kolu gibi de düşünülebilir. Padişah yoksa ya da seferdeyse padişahı temsil ederdi. Osmanlı Devleti’nde uygulanan örfi hukuk düzenini veziriazam kontrol ederdi. Günümüzdeki devlet adamlarıyla karşılaştırıldığında başbakana denk düşen veziriazam aynı zaman da Tapu Kadastro işlerine de bakabilirdi.
Nişancı: Tapu kadastro işleriyle ilgilenen nişancı Divanı Hümayunla ilgili işlemleri yapar, yazışmaları düzenlerdi. Nişancı, günümüzdeki devlet adamlarından İç İşleri Bakanı ile eşdeğer olarak gösterilebilir.Defterdar: Devletin geniş topraklarından elde edilen malların ve hazinenin kaydını tutan kişi defterdardır. Çok geniş topraklara sahip olan Osmanlı Devleti’nde, Divanı Hümayuna 2 tane Defterdar konulması uygun görülmüştür. Bu iki defterdardan biri Anadolu biri Rumeli ile ilgilenirdi. Günümüzdeki Maliye Bakanı ile denk sayılabilir.
Şeyhülislam: Osmanlı Devleti’nde alınan kararların dine uygun olup olmadığını kontrol eden kişidir ve din adamıdır. Savaşlardan önce fetva veren kişidir. Günümüzde Diyanet İşleri ile denk olarak gösterilebilir.Kaptan-ı Derya: Deniz kuvvetleri ile ilgilenen kişidir. Deniz kuvvetlerinin başıdır yani günümüzdeki amiralle eşdeğerdir. Deniz kuvvetlerine yapılacak atamalar Kaptanı Derya’nın elinden geçer. Hüküm yazar ve tuğra çekme işlemini yapar.
Yeniçeri Ağası: İstanbul güvenliğinden sorumlu olan yeniçerilerin başıdır ve hepsini temsilen divanda bulunur. Günümüzdeki İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü gibi sayılabilir.
Kazasker: Divanın adli işlemleri ile kazasker ilgilenir.Yani günümüzdeki Adalet Bakanlığı gibi çalışır. Divanda gerçekleştirilen davalara bakar. Kadı atamalarını yapar.