Cevap:
Hava Kirliliği Nedir ve Nasıl Oluşur?
Hava kirlilikleri insan ve hayvanların hayatlarını oldukça olumsuz bir şekilde etkiler. Bu sebeple önüne geçilmesi oldukça elzemdir. Hava kirliliğinin yüksek olduğu alanlarda insan ve hayvanların yaşaması oldukça zordur. Başta solunum yolu rahatsızlıkları olmak üzere pek çok sıkıntı ortaya çıkabilmektedir.
Hava Kirliliği Nedenleri ve Nasıl Önlenir Çözüm Yolları
Hava içerisinde %78 oranında azot, %21 oranında oksijen ve %1 oranında ise değişik gazlar ile su buharı bulunur. Zararlı maddelerin çoğalarak hava bileşiminin bozulmasına sebep olmasına hava kirliliği ismi verilmektedir. Hava kirlilikleri ekolojik dengenin bozulmasına neden olur bu sebeple de pek çok canlı türü zarar görür.
Hava kirliliğinin pek çok sebebi vardır. Nüfusun hızlı bir şekilde artması, çarpık kentleşme, tarım ilaçları, kimyasal kullanımının artması hava kirliliklerine sebep olmaktadır. Bunun yanında otomobillerden çıkan egzoz gazları ile fabrika bacalarından çıkan dumanlar da hava kirliliğine neden olur.
Havanın günden güne kirlenmesi insanlık için de pek çok felaketlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. İklimlerde değişiklik yaşanması, ozon tabakasının delinmesi, küresel ısınma, ekolojik dengenin bozulması bu sorunlardan yalnızca bir kaçıdır.
Bunun yanında hava kirliliği nedeni ile hastalıklar artmakta, kükürtdioksitin artması nedeni ile yeşil alanlar ve ormanlar zarar görmektedir. Karbondioksitin artması ile de küresel ısınma sorunu ile karşı karşıya kalmaktayız.
Etkin bir çevre denetim sistemi oluşturulmalıdır.Gelecek nesillerin iyi bir çevre eğitimi ile yetiştirilmesi sağlanmalıdır.Çevre sorunlarının çözümü için sivil toplum kuruluşlarının sayısı artırılmalıdır.Sivil toplum örgütleri ile kamu kuruluşları ortak çalışmalar yürütmelidir.Plansız kentleşmeler yerine planlı şehir alanları oluşturulmalıdır.Ormanların çoğaltılması ve korunması sağlanmalıdır.Düzenli ve çevreci organize sanayi bölgeleri oluşturulmalıdır.Çöplerin kaynağında ayrıştırılması için çalışmalar yapılmalıdır.Kaliteli yakıtların kullanılması sağlanmalıdır.Çevre sorunlarının önlenmesi için devlet tarafından etkili yasalar oluşturulmalıdır.Çevre Ve Orman Bakanlığının kadrosu güçlendirilerek daha etkin çalışması sağlanmalıdır.Yerel yönetimlerin asli görevleri çevre sorunlarının çözümlenmesi olmalıdır.Çevre konusunda yapılacak yatırımlar için teşvik uygulamaları başlatılmalıdır.Çevre sorunlarının yarattığı etkilerin izlenebilmesi ve doğru değerlendirilebilmesi için bilgi sistemleri etkin olarak kullanılmalıdır
IYI DERSLER