Cevap:
Sindirim Nedir?
Yaşamımızı devam ettirebilmek için enerjiye ihtiyacımız vardır ve bu enerjiyi yediğimiz besinlerden karşılarız. Vücuda alınan büyük moleküllü besin içeriklerinin hücrelerimiz tarafından kullanılabilecek kadar küçük parçalara ayrılmasına sindirim denir. Sindirim, mekanik ve kimyasal olmak üzere iki yolla gerçekleşir.
Fiziksel (Mekanik) sindirim; çiğneme ve kas hareketleriyle besinlerin küçük parçalara ayrılması olayıdır.
Ağızda çiğnenen besinler yutak yardımı ile ye|mek borusuna iletilir. Yemek borusu yapısında bulunan kaslar ile besinler mideye ulaştırılır. Mide bir yandan kasılıp gevşeyerek mekanik sindirim yaparken bir yandan da mide asidi ve mide enzimlerinin yardımı ile besinlerdeki proteinlerin kimyasal sindirimini gerçekleştirir.
İyice küçük parçalara ayrılmış besinler mideden ince bağırsağa geçer. İnce bağırsakta, karbonhidrat ve proteinlerin sindirilmemiş kısımları pankreastan gelen salgılarda bulunan enzimler yardımıyla sindirilir. Yağlar ise karaciğerden salgılanıp safra kesesinde depolanan safranın ince bağırsağa verilmesi ile fiziksel sindirime uğrar ve daha sonra pankreastan gelen enzimler ile kimyasal olarak sindirilir. Sindirilen bu besinler ince bağırsak duvarında bulunan villüsler tarafından emilir ve kana karışır.