Mitokondri hücrede enerji üreten organeldir. Mitokondrilerin büyüklük ve şekilleri bakterilerinkiyle benzerlik gösterir. Kendilerine ait ribozom,DNA ve RNA ları vardır
5 ve 6. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız. Hâlinden kit kanaat geçindiği belli olan bir adam, deniz kenarında oltayla balık tutuyordu. Rastlantı sonucu oradan geçmekte olan ülkenin padişahı bu gariban adamla ilgilendi ve ona, "Oltana ben buradayken ilk takılan şey ne olursa sana onun ağırlığınca altın vereceğim." dedi. Biraz sonra ol- taya takıla takıla ortası delik bir kemik takıldı. Hükümdar, balıkçıya "Ne yapalım, şansın bu kadar, oltana ağır bir şey takılmadı." diyerek kemiği alıp sarayına götürdü. Saraya varınca adamlarına, balıkçıya elindeki kemiğin ağırlığınca altin vermelerini emretti. Kemiği terazinin kefesine koydular, öbür kefesine de altın koymaya başladılar. Beş, on, yirmi, elli diyerek altınları kefeye koydular ama kemik yerinden oynamıyordu. Altını doldurmaya devam ettiler, terazinin kefesi doldu taştı ama kemik tarafı yine yerinden kımıldamiyordu. Bunda bir giz olduğunu anladılar. Bir bilgeyi çağırıp bu gizin ne olduğunu sordular. Bilge, kemiği eline alıp şöyle bir baktıktan sonra şu açıklamada bulundu: "Bu kemik açgözlü bir insanın göz çukurudur. Siz tüm hazineyi koysanız yine yerinden oynamaz. Çünkü doymaz." 5. Bu metinde altı çizili söz öbeğinin anlamı aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır? A) Aldığı üç kuruş maaşla yoksulluk içinde ve güçlükle yaşıyordu. BA B) Azla yetinmez, her şeyin daha fazlasını isterdi. C) Geçimini sağladığı iş, artık ona cazip gelmiyordu. D) Saatlerce bekledikten sonra huzur bulduğu yuvasına geri döndü.
Iklim insanların yaşamında ve bitkilerin dağılışında önemli bir yere sahiptir. Yukarıdaki bilgiyi dikkate aldığımızda iklim ile il- gili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A. Barınak türleri, iklimden etkilenir. B. Iklim, bitki örtüsünü etkiler. C. Tarım ürünlerinin çeşitliliği iklime bağlıdır. D. Bir yerde yaşanan savaşlar, o yerin iklimi ile ilgilidir.
AÇIKLAMA: D şıkkında geçen ifade yani savaşların o yerin iklimi ile ilgili olması bize verilen bilgiyle uyuşmuyor. Bize iklimin insan ve bitki dağılışında etkisi olduğunu vermiş. D şıkkında ise iklimin savaşlara neden olduğunu söylemiş. Umarım anlamışsındır. Anlamadıysan yorum olarak tam olarak anlamadığın yeri söylersen sevinirim.