Açıklama:
Türk Halk Müziği Sanatçısı. 1946 yılında Mersin’in Mut ilçesi Kumaçukuru köyünde yoksul bir ana babanın çocuğu olarak doğmuştur.
Musa Eroğlu’nun babasının adı da Musa Eroğlu’dur. 3’ü erkek 4’ü kız olmak üzere 7 kardeşin ikinci büyüğüdür. Figen Eroğlu, Emrah Eroğlu adlarında iki çocuk babasıdır. Ortaöğrenimini Mut’ta tamamlamıştır. Küçük yaşlarda müziğe ilgi duyarak bağlama çalmaya başlamıştır. 1964 yılında Ankara‘ya gelmiştir. Ankara Radyo’sunda imtihan açılmıştı; “Radyo Sanatçısı” olabilmek için imtihana girdi, kazanamadı. 1971 yılında tekrar girdi bu sefer kazandı.
Ortaokuldayken bir müsamerede “Karacaoğlan” rolünü oynadı, saz çaldı. O rolü, onu çok etkiledi ve böyle sürüp gitti.
66 yılında askere gitti, 68’de askerliğini yapan Musa Eroğlu, askerlik dönüşü ilk plağını 1969 da “İkimiz Toprağa Girelim Elif” ismiyle çıkarmıştır. Taşeli yöresinin türkülerinden İrfaniye, Kullar Olam, Sarı Yaylam, Yatamadım Kasavetten, Aman Ayşam vb. türküleri derleyerek TRT reperatuarına kazandırmıştır. Daha sonra 1970 ve 1980 li yıllarda TRT de mahalli sanatçı olarak çalıştı.
Türkiye genelinde tanınması “Mihriban” beste türküsüyle başlamıştır. Sanat yaşamı boyunca; Bedia Akartürk, Neşet Ertaş, Orhan Gencebay, Belkıs Akkale, İbrahim Tatlıses, Aşık Mahsuni Şerif, Gülşen Kutlu, vb. birçok sanatçıyla beraber çalışmıştır. Sayısız derleme yapmıştır.
Toroslardan kopup gelen Musa Eroğlu, Türk Halk Müziği'ne eserleriyle büyük zenginlik katmıştır. "Telli Turnam", "Yolun Sonu", "Halil İbrahim" en tanınan ve en sevilen eserleri olmuştur.
1998 - Devlet Sanatçısı unvanı, Kültür Bakanlığı tarafından kendisine verilmiştir.
Yurt dışında birçok resital veren Musa Eroğlu, aşk türkülerinin yanında müziğin protest yönüne de sadık kalmıştır.
Film yapımlarına da destek veren Musa Eroğlu, 1997’de İnsan Kurdu adlı video film, 2017 ve 2018’de Çukur dizisine türküleriyle katılmıştır