Cevap:
Merhaba!
TASARRUF NEDİR
Tasarruf ya da birikim, yeni yatırımlar yapmak için kenara para koymak, bu parayı bankaya ya da faiz getiren başka bir yatırım aracına vererek ekonomide yeniden para yaratılmasını ve böylece yeni yatırımlar yapılmasını sağlamaktır. Günlük dilde ise tasarruf sıklıkla, masrafları kısmak anlamına gelmektedir.
İhtiyaç fazlası olan her istek, yaşanılabilir bir dünya yerine onun kıt kaynaklarını hızla tüketmektir. Bunun sonunda belirli bir zümrenin aşırı zenginliği, geri kalanların ise yoksulluğu söz konusu olur. "Tasarruf öncelikle bir etik anlayışın sonucudur. Daha sonra rasyonel bir tavrı gerektirir. Çünkü tasarrufta geleceği düşünerek şimdiden planlama yapmayı gerektiren bir bilinç vardır"
Öte yandan küresel ısınma ve doğanın tahribatı gibi etkenler sonucu insanların düştüğü gelecek kaygısı sonucu, kıt kaynakları etkin kullanmak ve tükenmesini önlemek üzere tasarruf konusunda global bir farkındalık giderek artmaktadır. Bu farkındalığı artırmaya yönelik resmî ve/veya gayriresmî kurum ve hareketlerin sayılarında son yıllarda artış yaşanmakta, bu amaçla kurulan web siteleri tasarrufun gereğine dikkat çekmekte ve çeşitli tasarruf yöntemleri sunmaktadır.
Tasarrufun Önemi
Maddi kaynakların ve manevi kaynakların gereğinden fazla kullanılmaması için alınan tedbirlere tasarruf denir. Toplum olarak tasarrufu çok seven bir millet değiliz. İnsanlar gelirleri arttıkça tasarruf edeceği yerde, artan gelire oranla daha fazla harcama yoluna gitmektedirler. Ancak, tasarrufun önemi, hem bireysel anlamda hem de toplumsal anlamda çok önemli bir konudur. Tasarruf edenler hem ailelerinin geçimini çok rahat sağlaralar, hem de rahat bir hayat sürerler. Tasarruf sadece parayla yapılan bir şey değildir. Ancak, yapılan her tasarrufun sonu yine paraya dayanır. Tasarruf ve cimrilik genellikle birbirine karıştırılır. Tasarruf gereğinden fazla harcama yapmama anlamına gelmekte iken, cimrilik gerektiğinde de harcama yapmama anlamına gelmektedir.
Tasarruf Nasıl Yapılır?
Tasarruf yapmak o kadar da zor bir şey değildir. Tasarruf, enerji, zaman, üretim ve tüketim olmak üzere dört alanda yapılır.
Enerji tasarrufu; en basitinden evimizde kullanmadığımız ışıkları söndürerek, izlemediğimiz televizyonu, dinlemediğimiz radyoyu kapatarak, bozuk olan elektrikli ev aletlerini tamir ettirerek enerjiden tasarruf edebiliriz. Bu uygulamaları çalıştığımız iş yerlerinde, toplumsal alanlarda da uygulayarak enerji tasarrufu sağlayabiliriz.Zaman tasarrufu; bunun için planlı bir yaşam sürmek gerekir. Çalışmaktan arta kalan zamanları çeşitli uğraşlarla geçirerek, hem sağlıklı bir yaşam sürmek, hem de zaman tasarrufu yapılarak aile, dost ve arkadaşlara zaman ayırmak mümkündür.Üretim tasarrufu; bir malın minimum fiyatla maksimum faydayı sağlayacak şekilde üretilmesi üretim tasarrufu yapılmasını sağlar. Bir ürünün üretim aşamasında teknolojiden faydalanılarak ya da müşteri anketleri yapılarak maksimum seviyede fayda ile üretilmesi sağlanabilir.Tüketim tasarrufu; maalesef ki tüketim toplumuyuz. Özellikle alınacak olan taze gıdaların tüketilebileceği kadar alınmaması, yiyeceklerin bozularak çöpe gitmesine ve israf olmasına neden olmaktadır. Tüketim tasarrufu denildiğinde, alışveriş yapılırken önceliklerin belirlenmesi ve planlı olarak alışveriş yapılması akla gelmelidir. Ayrıca, tüketilecek olandan fazla ürün almak hem maddi anlamda israfa hem de milli servetin israfına neden olmaktadır.
Sonuç olarak hayatın her alanında tasarruf yapılabilmektedir. Tasarruf yapmak o kadar da zor bir şey değildir. Tasarruf etmeye başlayınca para artacak ve geleceğe güvenle bakmaya başlayacaksınız. Hayatın çok kısa olduğu unutulmamalı ve tasarrufun önemi asla göz ardı edilmemelidir.
BAŞARILAR