Cevap:
iç donanım birimleri şunlardır;
- anakart
- işlemci ( CPU )
- ram bellek
- sabit disk
- güç kaynağı
- dvd-rom
- ekran kartı
- ses kartı
- TV kartı
- harddisk
Anakart bilgisayarın tüm parçalarını üstünde barındıran ve bu parçalar arasındaki en önemli bağ olan birincil devre kartıdır. Anakart olmadan hiçbir sistemi çalıştıramayacağınız gibi, en iyi entegrasyonu sağlayan performans anakartlar, Chipsetler ile birlikte entegredir. Anakartların parçalar üzerindeki etkileşimleri özelliklerine göre değişmektedir.
Günümüzde anakart üreticileri olarak Intel, Gigabyte, MSI ve Asus örnekleri verilebilir. Bu firmalar yıllardır en iyisini üretmek için kıyasıya rekabet halinde yarışmaktadırlar. Ufak bir not vermekte fayda var: Anakartlar aynı Chipsetleri kullansalar bile üzerindeki donanım ve araçlar sürekli performansa dayalı çalışarak en iyisini üretmek için yarışmaktadır. Kısacası anakart bilgisayar birimlerini çekip çeviren ve tüm dağılımlarını sağlayan önemli bir elektronik parçadır.
GÜÇ KAYNAĞI
Hani bir tabir vardır internette sürekli gezer: “ben olmadan hiçbirinizin kıymeti yok” diye. İşte şuan ki bahsetmiş olduğumuz iç donanım birimi olan Güç kaynağı da tam bu tabire uyuyor diyebilirim. Güç kaynağı olmadan bilgisayarınıza elektrik veremez ve parçaları çalıştıramazsınız. Diyelim ki bir şekilde elektrik vererek çalıştırmayı denediniz, bu seferde parçaları anında havaya uçurabilirsiniz.Çünkü güç kaynakları hem şebekeden gelen elektriği düşürerek parçalara dağıtır, hem de tüm bilgisayar için gerekli enerji gereksinimini sağlayarak sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar. Günümüzde güç kaynakları bilgisayarların donanımlarına göre değişmekte olduğu gibi 50 W‘dan başlayarak 1800 W‘a kadar güç kaynağı bulabilirsiniz.
İŞLEMCİ
Hazır önemli parçalardan ilerliyorken olmazsa olmazlardan birisi İşlemcileri de atlamak olmaz tabii ki. Tabiri caizse bilgisayarların beyni olarak nitelendirilen işlemciler olmadan hareket dahi edemezler. Tıpkı insanların beynine benzetilen bu durumda nasıl ki bir insan beyni olmadan hiçbir işleme ve harekete tabii tutulamayacağı için, işlemciler de aynı kefededir. Klavyeden basmış olduğunuz bir tuş ile fareyi hareket ettirdiğiniz alanlar dahil tüm işlemler işlemciye iletilir ve çok kısa bir süre içerisinde eyleme dönüşerek çalışır.
Yani klavyeden A harfine bastığınızda komut bunu işlemciye göndererek “kardeş bak yukarıda A komutu geldi, onaylıyor musunuz ?” sorusunu iletir. İşlemci de herhangi bir olumsuz durum yok ise onaylayarak milisaliseler içerisinde ekrana yansıtır.
EKRAN KARTI
Bilgisayara sorunsuz görüntü aktarabilmek için PCI, AGP ve PCI Express veriyollarını kullanarak VGA, HDMI ve DVI türde görüntü veren iç donanım birimidir. Ekran kartı olmadan bilgisayara görüntü aktaramayacağınız gibi, bilgisayarın en önemli parçaları arasında yer almaktadır. Anakart üzerinde bulunan PCI, AGP veya PCI Express slotlarına takılarak çalışır. Ek olarak ekran kartının çıkış slotlarından monitöre bağlanarak görüntü aktarımı sorunsuz sağlanmış olur.
Günümüzde pek çok çeşit ekran kartı bulunduğu gibi, şuanda en iyi ekran kartı modeli Nvidia GeForce GTX 1080 olarak belirlenmiştir.
RAM
Bilgilerin depoda geçici olarak tutularak saklandığı hafıza türüne denilmektedir. Bilgisayarlar çalışmış oldukları programlar ve işlemler ile ilgili bilgileri RAM ( Random Access Memory )’a kaydederek belirli bir süre hafızasında tutarlar. RAM‘lar bilgisayarlar için önemli parçalar arasında 4.sırada diyebilirim.
HARDDİSK ( HDD )
Bilgisayarda yazmış olduğumuz, yüklemiş olduğumuz veya kullanmaya hazır olarak planladığımız tüm verileri kalıcı olarak saklamak için kullanılan birimdir. HDD içerisinde bulunan döner mil üzerine sıralanmış metal ve plastik alaşımlarından yapılma tabaka ile kaplı plakalardan oluşmaktadır. Verileri kaydederken yine içerisinde yer alan okuma ve yazma kafalarını kullanarak kaydetme işlemlerini sağlamaktadır.
SES KARTI
Klasik bir yorum olacak belki ama en doğru yorumlardan birisidir Ses kartları için: Bilgisayarda bulunan dijital ses verilerini alarak analog ses sinyallerine ve aynı zamanda analog ses sinyallerini de bilgisayarda işlenebilecek dijital sinyallere dönüştüren iç donanım birimidir. Ses kartları bu işlemleri çok hızlı gerçekleştirdiği için mili saniyeler içerisinde verileri dönüştürerek bizim duyabileceğimiz şekilde yansıtmaktadır.
Bu kadar yapabildim defterimde bu kadarı vardı kusura bakma.
Açıklama:
umarım yardımcı olabilmişimdir
en iyi seçersen çok mutlu olurum
❖ƬʜᴇBᵁᵀᵀᴱᴿᶜᵁᴾ⚡