Cevap:
Açıklama:
Proteinlerin birbirinden farklı olmasının ya da Proteinlerin özellikleriyle birbirlerinden ayrılmasının sebebi nedir?
Farklı amino asit kombinasyonları proteinlere farklı özellikler kazandırır. Bu nedenle, proteinleri birbirinden ayırmada kullanılması gereken ana özellik, proteinlerin amino asit dizisidir. Bununla birlikte, proteinler boyutlarına ve biyokimyasal özelliklerine göre ayırt edilebilir.
Proteinler bir dizi amino asitlerden oluşur. Amino asit zincirinin dizisi, söz konusu protein için kodlanan genin nükleotit dizisi ile belirlenir. Bu nedenle, iki protein arasında ayrım yapmak için, karşılık gelen gen dizileri kullanılabilir. Proteinlerin sekonder, tersiyer ve kuaterner yapıları amino asit dizilerine göre farklılık gösterir. (Lütfen bu dört yapı için buraya göz atınız: eodev.com/gorev/9575560)
Proteinler, büyüklüklerine göre ayrılarak ayırt edilebilir. Proteinin büyüklüğü, polipeptid zincirindeki amino asit sayısına bağlıdır.
Proteinleri birbirinden ayırmak için enzimatik aktivite gibi farklı proteinlerin biyokimyasal özellikleri kullanılabilir. Bu noktada, proteinlerin izoelektrik noktası da birbirinden farklı olabilir. İzoelektrik nokta, polipeptid zincirinin net yükünün sıfır olduğu pH'dır. İzoelektrik noktada, proteinler çözeltilerinden çökelir.
Sonuç olarak:
Proteinler, bir polipeptid zincirinden oluşan organik bileşiklerdir. Proteinin yapısı proteinin amino asit dizisine bağlıdır. Proteinlerin özellikleri, polipeptit zincirindeki amino asitlerin türüne bağlıdır. Bu nedenle, proteinleri birbirinden ayırmak için, amino asit dizisi, boyutu ve proteinlerin biyokimyasal özellikleri gibi faktörler kullanılabilir.