Cevap:
örneğin salamis savaşı'nda themistokles'in dağılan donanmayı yeniden toparlama, stratejik noktayı bıraktırmamak için topladığı daha doğrusu toplatıp ateşli söylev çektiği. herodotos historiai urania'da anlatılır.
themistokles'in işi zordur, ikna olmayan yunanlılar savaş meclisine ikinci bir kez daha otururlar ve salamis'ten peloppnez'e çekilme kararı alırlar. bu sefer themistokles dalavereyle amacına ulaşır, pers komutanlarına gizlice sikinnos'u gönderip yunanlıları faka bastırmak üzere ani saldırı kararı almaları için (güya) haber uçurur.
ayrıca
yunan filosu salamis savaşı bitiminde andros'ta üçüncü bir savaş meclisi kurar. burada themistokles hellespontos'taki pers gemi-köprülerini yıkmaya gidilmesini savunur. eurybiades ise yıkarlarsa yunanistan için felaket olur görüşündeymiş. gerek savaşarak gerek anlaşmalarla avrupa'ya yayılırlar diye. öbür peloponezli komutanlar da eurybiades'e katılmış. themistokles bunun üzerine takip niyetindeki atina donanmasına yönelik peşlerini bırakmayı, zira onları kaçıranın onlar değil tanrıları ve kahramanları olduğunu işlemiş. o sırada herodotos'a göre perslerin değeri büyük dostluğunu düşünüyordu. gerçekten de ileride atina'da başı darda kalmış, sığınacak bir yer gerekmiştir. diğer adıyla Türkiye Büyük meclisi