Cevap:
Açıklama:
Sazlıdere Savaşı (1363) ve Edirne’nin Fethi
I. Murat döneminde Anadolu’da sınırların genişletilmesinde genellikle savaş yöntemi izlenmemekteydi. Fakat aynı dönemde Balkanlarda yoğun bir mücadele yaşanmaktaydı.
Orhan Bey döneminde alınmış olan bölgelere ek olarak Dedeağaç ve Dimetoka alınıp Edirne’nin fethi için hazırlık yapılmaya başlandı. Bunun üzerine Bulgar Krallığı ve Bizans imparatorlığu’nun hazırladığı bir ordu ile yapılan Sazlıdere Savaşı’nı Osmanlı ordusu kazandı.
Sazlıdere Savaşı sonrasında Edirne fethedildi. Ardından Filibe ve Gümülclne’nin alınması ile de Bizans’ın Sırp ve Bulgar devletleriyle kara bağlantısı kesilmiş oldu. Böylece Bizans’ın Balkanlar’dan yardım alması büyük oranda engellendi. Balkanlardan karayolu ile Bizans’a gelen ticaret tamamen denetim altına alındı.
Bu durum Bizans’ın yiyecek ihtiyacının karşılanmasını da tehlikeye sokmuştu. Bizans imparatoru Osmanlılarla bir antlaşma imzalayarak Osmanlıların yaptığı fetihleri kabul etme karşılığında, Bizans’ın yiyecek İhtiyacının karşılanmasını sağladı.
Sırp Sındığı Savaşı (1364)
I. Murat döneminde fetihlerin öncelikle Rumeli’de yoğunlaşması sonucunda Osmanlı sınırları bu bölgede çok hızlı bir şekilde genişlemişti. Bu durumdan rahatsız olan Balkan ulusları Edirne ve Filibe’yi geri almak amacıyla Macar Kralı’nın komutasında Bulgar ve Sırpların desteği ile bir Haçlı ordusu oluşturdular. Bu ordu, Osmanlı Devleti’nin öncü kuvvetlerinin ani bir baskını sonucunda ağır bir yenilgi alarak dağıldı (1364).
Sırp Sındığı Savaşı’nın ardından Edirne Başkent yapıldı. Böylece, Balkanlarda yoğunlaşan fetihlerin daha da hızlanması sağlanmış oldu.
Sırp Sındığı Savaşı sonrasında Osmanlıların yaptıkları fetihler karşısında Bulgar Krallığı 1369’da vergi vererek Osmanlı egemenliğini kabul etmek zorunda kaldı.
Çirmen Savaşı (1371)
Bulgar Krallığı’nın Osmanlı egemenliğini kabul etmek zorunda kalması ve Osmanlıların Makedonya’ya doğru ilerlemesi üzerine Sırp Krallığı ile 1371’de yapılan Çirmen Savaşı’nı Osmanlılar kazandı. Bu savaş sonrasında yapılan fetihlerin sonucu olarak 1374’te Sırplar da vergi vererek Osmanlı egemenliğini kabul etmek zorunda kaldı.
I. Kosova Savaşı (1389)
Osmanlı ordularının Manastır, Sofya ve Niş’i alarak hızla ilerlemeye devam etmeleri üzerine Balkan ulusları arasında Sırp, Boşnak, Hırvat ve Arnavutlardan oluşan büyük bir Haçlı ordusu oluşturuldu. Amaçları Osmanlıları Balkanlardan tamamen atmaktı. Karamanoğulları da sonradan bu ittifaka destek verdi.
Bu Haçlı ordusu, Osmanlıların bölgedeki bir keşif kolunu 1388’de Pioşnik’te yenmeyi başardı. Bu gelişme üzerine ümitlenen Macar, Leh ve Eflak karallıkları da Haçlı ordusuna ek birlikler gönderdi.
İyice güçlenen Haçlı ordusuna karşı I. Murat, Anadolu’daki bazı Türk beyliklerinin de gönderdiği yardımcı biliklerle I. Kosova Savaşı’nı kazanarak büyük bir zafer elde etti.
I. Kosova Savaşı sonucunda;
✓ I. Murat, zaferden sonra savaş alanını gezerken bir Sırplı tarafından öldürüldü.
✓ Tuna Nehri’ne kadar olan yerler Osmanlı egemenliğine alındı.
✓ Bu bölgelerde iskan edilmek üzere Anadolu’dan büyük miktarda Türkmen getirilerek yerleştirildi.
iyi dersler
mutlu yıllar dilerim
∼ the çilek∼ subrice?or like