Cevap:
İlk Türk Devletlerin de Töre (yasa) ler uygulanırdı.
➜ Törenin değişmeyen hükümleri; könilik (adalet), uzluk (iyilik), tüzlük (eşitlik) ve kişilik (insanlık) olarak belirtilmiştir.
➜ Devletin başı olan kağan, aynı zamanda adalet teşkilatının da başıydı. Kağan, şahsına ve devlete karşı işlenmiş suçlarda bizzat yargıda bulunabilirdi.
İlk Türk Devletleri'nde devlet "il" şeklinde ifade edilirdi. Hükümdarlara "Kağan, Hakan ya da Han" adı verilirdi. Hükümdarların ülkeyi yönetme yetkisinin Gök Tanrı'dan aldığına inanılırdı. Bu nedenle hükümdarların ilahi bir görevinin olduğu düşünülürdü. Devlet yönetimi "töre" adı verilen kurallar ile şekillenirdi. İlk Türk Devletleri'nde devlet işlerinin görüşüldüğü ve karara bağlandığı bir meclis bulunurdu. Bu meclise kurultay denirdi.
İlk Türk İslam Devletleri'nde merkezi yönetim; hükümdar, saray ve hükümetten meydana gelirdi. Hükümdarlar; "Melik, Emir, Han, İlig ya da Hakan" olarak isimlendirilirdi. Hükümdar çocuklarının hepsinin tahta geçme hakkı vardı. Bu nedenle çok sık taht kavgaları yaşanırdı. Hükümdar; kanunları yapan, kanunları uygulayan ve kanuna uymayanları cezalandıran kişiydi.