Cevap:
Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları: Su Özet
Gazeteci Defne Kaman kaybolduktan kırk saat sonra karakola kayıp bildiriminde bulunan anneanne Umay, anne Ayten ve kız kardeş Aysu Komiser Ümit Kaman’ı oldukça şüphelendirir ancak Defne’nin sık sık ortadan kaybolma gibi bir huyu vardır. Saatler geçip de Defne ortaya çıkmayınca şüpheler artar. Tatile çıkmak için son bir günü kalmış olan Komiser Ümit vakayı sürdürmeyeceğini düşünmesine rağmen onları dinler. Ailenin ilginçliği onu epey şaşırtır. Kız kardeş Aysu mankenlere taş çıkartacak bir gösterişe sahip, anne Ayten huysuz ve Nine Umay bilge ve sakindir.
İki yıl önce askerlik arkadaşı Yunus’un kız kardeşi esmer güzeli Tasvir’e aşık olmuş olan Ümit, ailelerinin mezhep farkı sebebiyle evlendirilmemiş ve aşk acısı çekmeye mahkum bırakıldıklarından beri sadece internetten görüşebilir hale gelmiştir. Aşklarını özgüce yaşayabildikleri kısa bir süre olmuş ve bu sürede de Tasvir ile bir Sahaf keşfetmişlerdir. Sahaf Semahat aşklarına ve acılarına şahit olup onları anlayan tek insandır.
İşten çıkınca soluğu Sahaf Semahat’ın yanında alan Ümit, ona Defne Kaman olayını anlatır ve Semahat ablasının Defne’yi çok sevdiğini görür. Olayların içine bir şekilde girip de çıkamayan Ümit’e o gün Defne görünür. Sırılsıklam bir halde olan Defne hiç konuşmadan Ümit’in eline bir kağıt tutuşturup ortalıktan kaybolur. Sahaf Semahat’a bu kağıttaki şifreleri gösteren Ümit’in kafası iyice karışır. Sahaf Semahat’ın sayıların Kutadgu Bilig kitabına ait olduğunu keşfetmesiyle ikili sayıların gizemini çözer ancak bu sayılara ait beyitler ikiliye hiç de anlamlı gelmez.
Ailesiyle yapacağı tatile gitmeyi istemeyen Ümit, kayıp gazetecinin peşine düşer. Şaman kültüründen gelen bu ailedeki tuhaflıkları ve kaybolan Defne’nin gizemini çözmek için Sahaf Semahat ile fikir birliği eder. Bu sırada bir tane yunus Kadıköy sahiline dadanmış ve onca çabaya rağmen oradan gitmemekte ısrar etmektedir. Günlerdir halkı ve basını oyalayan bu yunus bir gün bıçaklanır. Bu ihaneti kaldıramayan yunusun intihar ettiği haberlerini duyan Semahat olay yerine gider. Greenpeace’deki bir arkadaşının sayesinde yunusun yanına kadar gidebilen Semahat, yunus ile orada bir bağ kurar ve görenlerin asla unutmayacağı bir mucize olur. Yunus intihar etmekten vazgeçer.
Semahat yaşadığı bu duygu yüklü anın etkisindeyken Umay nine ile karşılaşır. Defne’nin kayboluşunun üçüncü gününün kritik olduğunu söyleyen Umay nine çok endişelidir. Semahat’ı, Şaman kültüründen gelen bu mistik kadının mistik güçleri ilk başta korkutsa da zamanla bu korku bir hayranlığa dönüşür. Defne’ye ait Su Kitabı’nı okuması gerektiğini söyleyen nine ile konuşurlarken oturdukları kafedeki yaz sıcağında kışlık giyinmiş garip davranışları olan adam dikkatini çeker Semahat’ın.
Tasvir’den on gündür haber alamayan Ümit iyice endişelenmeye başladığında bir haber alır. Tasvir başkasıyla evlendirilmek istendiği için intihar etmiştir. Sevdiceğine bir şey olacak korkusuyla hastaneye koşan Ümit olayları ve Defne Kaman’ın verdiği sayıların sırlarını çözme işini geçici süreliğine Semahat’a bırakır.
Tasvir iyileşip de Ümit ile evlenmelerine izin verilince Ümit izinli olduğu halde soruşturmaya devam ettiği Defne olayına geri döner. Semahat ve Ümit bu kayıp olayına fazlaca bağlanmış durumdalardır. Ümit gazetenin patronu Cemal Dokuzoğlu ile görüşmeye gittiğinde Defne’nin yarım kalmış olan yazı dizisi hakkında bilgi almaya çalışır. Sakine Neşeli küçük yaşta amcasının oğlu ile evlendirilmiş, evlendiği günden beri türlü işkencelere maruz kalmış bir kurbandır. Defne Kaman’a ulaşıp ondan yardım dilenen bu kadın Defne’nin kaybolmasının asıl sebebidir. Sakine’nin eşi Savaş Neşeli kadını öldürmekle tehdit ettiği için yaşadıklarını Defne’ye anlatmış, Defne de bunları köşe yazısında detaylı bir şekilde anlatmıştır. Yazının devam dizilerinin olmaması Semahat’ın ve Ümit’in ilgisini çektiği için Defne’nin patronuyla konuşan Ümit zor yoldan da olsa Neşeli ailesinden haberdar olmuştur. Savaş Neşeli bulunana kadar Defne’nin ortaya çıkmayacağını ve denizde yaşadığını, sahile gelmiş olan yunusun da Defne’yi koruduğuna zor da olsa inanan Ümit eş katili bu adamı aramaya başlar.
Semahat ve Umay ninenin buluştukları kafeye giden Ümit, Umay ninenin cinayet silahını kafenin tuvaletinde buluşuna ve yaz sıcağında kışlık kıyafetlerle kafede içki içip duran adamın tutuklanışına şahit olur. Savaş karısını öldürüp denize atmış, sonra da Defne’nin peşine düşmüştür. Bunları bilen Defne de çareyi suda saklanmakta bulmuştur. Defne’nin suda saklandığına inanan ve yunusun da onu koruduğunu düşünen adam bir gün yunusu bıçaklamış ancak Defne’ye bir türlü ulaşamamıştır. Tutuklanınca anlattığı bu hikayenin suda üç gün saklanma kısmına inanmak istemeyen mucizeye inanmayan insanlar adamın akli dengesinin bozuk olduğuna kanaat getirir.
Savaş Neşeli tutuklanınca Defne de ortaya çıkar. Tasvir ile kavuşan Ümit de evlilik planları kurmaya başlar. Yunusun iyileşmesi ve denize salınacağı haberi gelince sahile giden Defne ve ninesi, Tasvir ve Ümit, Sahaf Semahat bu büyülü ana tanık olurlar. Dönüşte herkes yollarına ayrıldıklarında Üsküdar tarafına giden Tasvir ve Ümit’in olduğu taraftan silah sesleri gelir.
Hikayenin sonu su, toprak, ateş ve hava olarak seri olarak yayınlanacağı için tam olarak bitmemiş. Bir sonraki kitapta olaylar devam edecek. Buket Uzuner’in usta kaleminden çıkan bu güzel hikaye, insanlara hala bir ümit olduğunu, efsanelere ve mucizelere inanmak gerektiğini gösteriyor. Her sayfada feminizm, eşitlik, Şamanizm ve sevginin doyasıya verildiği hikaye herkesin kendinden bir şeyler bulabileceği bir tatta. Sonu mutlulukla bağlandı derken son dakikada gelen silah sesleri içinizi hoplatacak ve tüm hikaye boyunca Defne’nin ölmemesi için dua edeceksiniz. O kadar harika bir anlatım, o kadar bağlayıcı bir kitap ki karaktere kapılıp gidiliyor insan. Diğer kitapları da edinmeden okumaya başlamamanızı tavsiye ediyorum. Çünkü son sayfayı kapatınca hemen ikinci kitaba başlamak istiyor insan. Keyifli okumalar dilerim.
Umarım beğenirsin kolay gelsin ☺