Koşma nazım şekli ve özel ezgilerle söylenen varsağılar, adını Anadolu'nun güneyinde yaşayan Varsaklardan almıştır.Tarihte Çukurova ve Kahramanmaraş civarında yaşayan bu Türk boyuna has ezgili şiirlere "Varsaklara ait", "Varsak tarzı" anlamlarına gelen "varsağı" adı verilmiştir.Varsağılarda yiğitçe ve sert bir eda vardır. Göçer halde yaşayan Varsakların yaşam tarzına da uygun bir şekilde bu türün ezgilerinde hamasi bir yapı ve dirençli bir söyleyiş tarzı hâkimdir. Bu bakımdan bir şiirin varsağı olup olmadığına ancak ezgisinden hareketle karar verilebilir.Semâiden ezgisi yönüyle ayrılır. Varsağı yiğitçe bir havayla okunur. Çokluk içinde "bre", "hey", "hey gidi" gibi ünlemler yer alır. Bu ünlemlerin bulunmadığı varsağılar ezgisiyle fark edilir.Halk edebiyatında en çok varsağı sahibi Karacaoğlan'dır.Varsağı Özellikleri:1. Güney Anadolu'da yaşayan Varsak Türkmenlerine ait halk şairleri tarafından söylenen şiirlerdir.2. Özel bir bestesi vardır.3. 8'li hece ölçüsü ile söylenir.4. Varsağıda hayattan ve talihten şikayet gibi konular da işlenir.5. Şiirin sonuna doğru mahlas kullanılır.6. Yaygın olmayan bir nazım şeklidir.7. En güzel örneklerini Karacaoğlan vermiştir.Not-1: Semai ile benzerlik gösterir. Varsağının semaiden farkı, ezgisi ve "Bre, hey" gibi ünlemler kullanılarak erkekçe, yiğitçe bir söyleyişe sahip olmasıdır.Not-2: Koçaklama ile de benzerlik gösterir. Birbirine karıştırmamak için şu özelliklere dikkat etmek gerekir:Koçaklama 11'li, varsağı 8'li hece ölçüsüyle söylenir.Koçaklamada dövüş, savaş, yiğitlik gibi konular işlenirken; varsağıda yaşamdan ve talihten şikâyet gibi konular işlenir.Varsağı ÖrnekleriÖrnek-1VARSAĞI - KaracaoğlanBre ağalar bre beğler Ölmeden bir dem sürelim Gözümüze kara toprak Dolmadan bir dem sürelimAman bey Allahım aman Ne aman bilir ne zaman Üstümüzde çayır çemen Bitmeden bir dem sürelimBuna felek derler felek Ne aman bilir ne dilek Ahir ömrümüzü helâk Etmeden bir dem sürelim…
şöyle sabit fonksiyon olduğunda x in önündeki sayılar birbiriyle orantılı olur aynı şekilde sabit terimler de orantılı oluyor o yüzden onları oranlayıp içlerndışlar yapmış sonra denklemde karşıya atmış 8 karşıya geçerken - olmuş
"Şekil 2.1.60"ta yere dik konumda bulunan bir sokak lambası ve gölgesi gösterilmiştir. Güneş ışınlarının yer düzlemiyle 58° lik açı yaptığı bir günde AC| = 10 m olduğuna göre direğin boyu ile gölgesinin boyunun toplamı yaklaşık kaç metredir? (sin 58° 0,8 ve cos 58° 0,5 alınız.)